Sirijos vadovas atvyko į Kiniją prašyti ekonominės pagalbos sugriautai šaliai atstatyti

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas ketvirtadienį atvyko į rytinį Kinijos miestą Hangdžou su keleto dienų – tai pirmoji jo kelionė į šią šalį nuo 2011 metų, kai Sirijoje prasidėjo pilietinis karas.

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas ketvirtadienį atvyko į rytinį Kinijos miestą Hangdžou.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sirijos prezidentas Basharas al Assadas ketvirtadienį atvyko į rytinį Kinijos miestą Hangdžou.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2023, 11:44 AM

Pasak Užsienio reikalų ministerijos Pekine, šeštadienį Hangdžou vyksiančių 19-ųjų Azijos žaidynių atidarymo ceremonijos metu B. al Assadas susitiks su Kinijos Prezidentu Xi Jinpingu.

Be dvišalių derybų, B. al Assadas taip pat pakviestas į Xi rengiamą banketą, tarp kurio svečių bus Kuveito sosto įpėdinis šeichas Mishalis al Ahmedas al Jaberas al Sabah ir Pietų Korėjos ministras pirmininkas Han Duck Soo.

Kinija ketvirtadienį pareiškė, kad šią savaitę įvyksiantis Sirijos prezidento vizitas pakels santykius į „naują lygį“.

„Manome, kad prezidento Basharo al Assado vizitas dar labiau sustiprins abiejų šalių tarpusavio politinį pasitikėjimą ir bendradarbiavimą įvairiose srityse, o dvišaliai santykiai bus pakelti į naują lygį“, – per reguliarų spaudos brifingą sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning.

Paskutinį kartą B. al Assadas Kinijoje lankėsi 2004 metais. Kinija kartu su Iranu ir Rusija remia B. al Assadą nuo 2011 metų, kai Sirijoje prasidėjo sukilimas prieš jo valdymą.

19-osiose Azijos žaidynėse, kurios vyks iki spalio 8 dienos, 61 rungtyje varžysis daugiau kaip 40-ies Azijos šalių sportininkai.

Vakarų atstumtiesiems – Kinijos glėbys

B. al Assado vizito Kinijoje tikslas – prašyti ilgametės savo sąjungininkės finansinės paramos, kad padėtų atstatyti nuniokotą šalį.

Kinija – viena iš nedaugelio šalių už Artimųjų Rytų ribų, kuriose B. al Assadas lankėsi nuo 2011 metų, kai Sirijoje prasidėjo pilietinis karas, per kurį žuvo daugiau kaip pusė milijono žmonių, dar milijonai buvo priversti palikti namus, ir kuris sužlugdė Sirijos infrastruktūrą ir pramonę.

B. Assadas tapo dar vienu lyderių, kuriuos atstūmė Vakarai, bet pagerbė Pekinas: šiemet Kinijoje lankėsi Venesuelos vadovas Nicolas Maduro, Irano prezidentas Ebrahimas Raisi ir aukščiausi Rusijos pareigūnai.

Kinija jau seniai teikia Damaskui diplomatinę paramą, ypač JT Saugumo Taryboje, kurioje ji yra nuolatinė narė. Abiejų šalių pareigūnai daug metų keičiasi vizitais.

„Šis vizitas reiškia svarbų diplomatinės izoliacijos ir Sirijai taikomos politinės blokados įtrūkį, – AFP sakė Damaske įsikūręs politologas Oussama Dannoura. – Kinija laužo Vakarų tabu, kuriais siekiama užkirsti kelią valstybėms bendrauti su šalimis, kurias Vašingtonas laiko izoliuotomis“.

Ekonominė pagalba

Pastaraisiais mėnesiais Pekinas paklojo raudoną kilimą daugeliui autokratų – nuo Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos iki Afganistano Talibano vyriausybės pareigūnų delegacijos.

Šią savaitę Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi lankosi Maskvoje, kuriai taikomos Vakarų sankcijos dėl karo Ukrainoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, anksčiau šiais metais priėmęs Xi Maskvoje, spalio mėnesį planuoja vizitą į Kiniją, pranešė Kremlius.

Analitikai tikisi, kad B. al Assado vizito Kinijoje metu iš dalies bus kalbama apie lėšas atstatymui. Sirija 2022 metų sausio mėnesį prisijungė prie didžiulės Kinijos prekybos ir infrastruktūros iniciatyvos „Juosta ir kelias“.

Londono organizacijos „Chatham House“ konsultantas Haidas Haidas socialiniame tinkle „X“ rašė, kad „šiame susitikime daugiausia dėmesio turėtų būti skiriama Kinijos įtikinimui padėti Sirijai atsigauti ekonomiškai“.

2017 metais Kinija pažadėjo 2 mlrd. dolerių investicijų į Siriją, pažymėjo H. Haidas – t. y. lėšų, kurios „kol kas netapo tikrove“.

Sirijos prisijungimas prie Kinijos iniciatyvos „nevirto reikšmingomis Kinijos investicijomis Sirijoje – nei iš vyriausybės, nei iš privataus sektoriaus“, sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.