M. Morawieckis tono nešvelnina – V. Zelenskiui pasiuntė žinutę „daugiau niekada neįžeidinėti lenkų“

Pasauliui atidžiai stebint kibirkštis tarp Lenkijos ir Ukrainos nuaidėjo dar vienas skambus Mateuszo Morawiecki pareiškimas. Lenkijos premjeras vėl pasirinko aštrią retoriką ir pasiuntė žinutę Volodymyrui Zelenskiui.

 M.Morawieckis ir V.Zelenskis.<br> lrytas.lt koliažas.
 M.Morawieckis ir V.Zelenskis.<br> lrytas.lt koliažas.
 M.Morawieckis.<br> EPA-ELTA nuotr.
 M.Morawieckis.<br> EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-09-22 22:59, atnaujinta 2023-09-22 23:50

„Aš noriu pasakyti prezidentui V.Zelenskiui, kad daugiau niekada neįžeidinėtų lenkų, kaip tai jis padarė per savo kalbą Jungtinės Tautose (JT)“, – pareiškė M.Morawieckis, kurį citavo naujienų agentūra „Reuters“.

M.Morawieckis pareiškė, kad "lenkai to tikrai neleis".

„Mes ginsime visus savo argumentus dabartiniame geopolitiniame kontekste ir mes žinome, kaip tie argumentai turi būti suformuluoti“, – kalbėjo jis.

Pastarasis neseniai sukėlė tikrą suirutę, kai paskelbė, kad Lenkija nustoja tiekti ginkluotę Ukrainai ir nuo šiol susitelks į savo šalies apginklavimą. Netrukus M.Morawieckio retorikos karštį bandė malšinti ir Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, pabrėžęs, kad Lenkijos ir Ukrainos nesutarimai dėl grūdų importo neturės įtakos dvišaliams santykiams.

„Neturiu abejonių, kad nesutarimai dėl Ukrainos grūdų yra tik Lenkijos ir Ukrainos santykių fragmentas. Nemanau, kad tai gali jiems padaryti reikšmingą įtaką, todėl turime tarpusavyje išsispręsti reikalus“, – penktadienį kalbėjo A.Duda.

V.Zelenskis Lenkijos pyktį užsitraukė, kai atvykęs į JAV prakalbo apie situaciją dėl ukrainietiškų grūdų, kurių Lenkija nenori įsileisti. Lenkija – ne vienintelė tokia šalis. Jai grūdų klausimu pritaria Vengrijos, Bulgarijos, Rumunijos ir Slovakijos politikai.

„Kai kurie mūsų draugai Europoje vaidina politiniame teatre solidarumą, kurdami trilerį su grūdais. Gali atrodyti, kad jie vaidina savo vaidmenį, bet iš tikrųjų jie padeda paruošti sceną Maskvos aktoriui“, – pareiškė V.Zelenskis. Apie Lenkijos poziciją daug kalbėta ir Lietuvoje. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pabrėžė, kad tokia retorika gali būti susijusi su Lenkijoje artėjančiais rinkimais.

„Suprantu dvišalius niuansus, yra įsiaudrinimai, ypač prieš rinkimus. Manau, palaukime rinkimų ir išsispręs šie klausimai. Lenkija visada buvo raktinė šalis, ji užtikrino paramą logistiškai ir visaip kaip, dabar dėl vieno kito neteisingai pasakyto žodžio įsiaudrinti nereikėtų, – lrytas.lt sakė L.Kasčiūnas. – Pirmiausia jiems reikia pasikalbėti. Aišku, mes irgi galime duoti signalą, bet žinome, kai yra vidaus politika, viskas yra labai sudėtinga. Turi būti nuoširdus abiejų pusių aukščiausių vadovų pokalbis, galbūt su amerikiečių įsitraukimu ir mūsų gali būti žodis.“

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas po pirmojo M.Morawieckio pareiškimo apie ginklus teigė, kad frazės yra ištrauktos iš konteksto.

„Pirmiausia, tai, ką visi komentuoja, yra ištraukta iš konteksto. O kontekste tai ne ginklų tiekimas, o dabartiniai mėginimai susitarti dėl grūdų rinkos, dėl vežimo per Lenkiją. Aš manau, kad abi šalys turi galimybes šiuo klausimu surasti reikalingus kompromisus. Manau, kad tą jie ir padarys“, – nurodė A.Anušauskas.

Lenkijoje rinkimai į parlamentą vyks spalio 15 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.