Armėnijos premjeras užsiminė, kad jo šalis gali nusisukti nuo Rusijos

Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas sekmadienį užsiminė, kad šalies užsienio politika gali pakrypti nuo Rusijos po to, kai ši neįsikišo į konfliktą ir leido Azerbaidžano pajėgoms užpulti armėnus Kalnų Karabacho (Arcacho) regione, informuoja AFP.

 Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas.<br> EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2023, 9:09 PM

Kreipdamasis į žmones per televiziją, N. Pašinianas pareiškė, kad Armėnijos dabartiniai saugumo aljansai yra neefektyvūs ir nepakankami, todėl negarantuoja valstybės saugumo ir neapsaugo jos nacionalinių interesų.

Jis pridėjo, kad Armėnija turėtų įstoti į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą. Šis teismas yra skyręs arešto orderį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui dėl jo veiksmų Ukrainoje.

N. Pašinianas kreipėsi į armėnus praėjus kelioms dienoms po to, kai Azerbaidžanas surengė žaibišką puolimą Kalnų Karabache ir privertė daugumą šiame regione sudarančius etninius armėnus paklusti reikalavimui nusiginkluoti.

Armėnija yra Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) narė. Šioje organizacijoje dominuoja Rusija, o kitos narės yra Armėnija, Baltarusija, Kazachstanas, Kirgizija ir Tadžikija. KSSO narės pasižadėjusios viena kitą ginti užpuolimo atveju.

Tačiau Rusija įsivėlė į karą Ukrainoje ir buvo izoliuota tarptautinėje arenoje. Dabar Maskva aiškina, kad Armėnija pati pripažino Kalnų Karabachą esant Azerbaidžano dalimi ir todėl atsisakė padėti užpultiems armėnams.

„Visiems mums tapo akivaizdu, kad KSSO instrumentai ir Armėnijos-Rusijos karinio-politinio bendradarbiavimo instrumentai nepakankami tam, kad būtų užtikrintas Armėnijos išorinis saugumas, – sakė N. Pašinianas. – Privalome transformuoti ir papildyti Armėnijos išorinį ir vidaus saugumą bendradarbiaudami su visais partneriais, kurie pasirengę abipusiai naudingiems žingsniams.“

Baigdamas savo kalbą premjeras paragino „kolegas“ gerbti šalies suverenumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.