Įtampa neslūgsta: vizito Lenkijoje metu V. Zelenskis nesusitiko su jokiais pareigūnais

Šeštadienį Ukrainos prezidento vizito metu Volodymyras Zelenskis įteikė dviem Lenkijos savanoriams valstybinius apdovanojimus, tačiau nesusitiko su jokiais pareigūnais, tarp abiejų šalių tvyrant įtampai dėl ukrainietiškų grūdų importo bei Varšuvos sprendimo nebetiekti Kijevui ginklų.

V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-24 10:14, atnaujinta 2023-09-24 10:23

Praėjusią savaitę Lenkija nusprendė pratęsti draudimą importuoti Ukrainos grūdus, taip suardydama Kijevo santykius su kaimyne, kuri buvo viena iš ištikimiausių jo sąjungininkių Rusijos invazijos metu.

Agentūra „Reuters“ taip pat praneša, kad Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis penktadienį pasakė V.Zelenskiui „neįžeidinėti“ lenkų, išlaikydamas griežtą retoriką Kijevo atžvilgiu prieš spalio 15 d. vyksiančius rinkimus. Valdančiąją Teisės ir teisingumo partiją (PiS) kritikuoja kraštutiniai dešinieji dėl, anot jų, paklusnaus vyriausybės požiūrio į Ukrainą.

V.Zelenskis supykdė savo kaimynus, kai JT Generalinėje Asamblėjoje Niujorke pareiškė, kad Kijevas stengiasi išsaugoti sausumos kelius grūdų eksportui, tačiau „politinis teatras“ dėl importo tik padeda Maskvai.

Šeštadienį, grįždamas namo, jis įteikė apdovanojimus lenkų žurnalistei Biankai Zalewskai, padėjusiai vežti sužeistus vaikus į Lenkijos ligonines, ir Damianui Dudai, subūrusiam medikų komandą, kuri padėjo sužeistiems kariams prie fronto linijos.

V.Zelenskis padėkojo visiems lenkams, kurie „nuo pirmųjų dienų atvėrė savo šeimas, namus, atsivėrė ir padėjo“.

„Tikiu, kad bet kokie iššūkiai mūsų bendrame kelyje yra niekis, palyginti su tuo, kad tarp mūsų žmonių yra tokia stiprybė“, – pridūrė Ukrainos prezidentas.

D.Duda agentūrai „Reuters“ sakė, kad V.Zelenskis susitikime buvo labai neformalus, kaip senas draugas.

Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos Tarptautinės politikos biuro vadovas Marcinas Przydaczas naujienų portalui „Onet.pl“ sakė, kad jo biuras negavo jokio pasiūlymo dėl susitikimo V.Zelenskio viešnagės Lenkijoje metu.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.