Nuo žaidimų aikštelių iki paradų: Rusijos mokyklose daugėja pamokų apie karą ir ginkluotę

Rusijos mokyklose nuo Ramiojo vandenyno iki Juodosios jūros šlovinama tarnyba ginkluotosiose pajėgose, kuriamos paauglių „savanorių kopos“, o nacionalinė mokymo programa keičiama taip, kad joje didelis dėmesys tektų tėvynės gynybai. Po Rusijos invazijos į Ukrainą šalies valstybinių mokyklų militarizacija itin sustiprėjo.

Rusijos Suvorovo karo mokyklos kadetai dalyvauja kadetų įšventinimo ceremonijoje Didžiojo Tėvynės karo muziejuje, dar vadinamame Pergalės muziejumi Maskvoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos Suvorovo karo mokyklos kadetai dalyvauja kadetų įšventinimo ceremonijoje Didžiojo Tėvynės karo muziejuje, dar vadinamame Pergalės muziejumi Maskvoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos vadovėliai.<br>„Telegram“ nuotr.
Rusijos vadovėliai.<br>„Telegram“ nuotr.
Mokiniai dalyvauja bazinio karinio mokymo kursuose Simferopolyje, Kryme.<br>IMAGO-SNA/Scanpix nuotr. 
Mokiniai dalyvauja bazinio karinio mokymo kursuose Simferopolyje, Kryme.<br>IMAGO-SNA/Scanpix nuotr. 
Stendas, reklamuojantis<br>EPA-ELTA nuotr.
Stendas, reklamuojantis<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 26, 2023, 1:16 PM

„Trumpai tariant, Rusijos vaikai ruošiami karui“, – teigia CNN žurnalistai Tim Lister ir Katharina Krebs.

Rusijos darželinukai verčiami dalyvauti eitynėse, o vyresni vaikai mokomi kasti tranšėjas, mėtyti granatas ir šaudyti tikrais šaudmenimis. Kremliaus investicijos, siekiant pertvarkyti mokyklų programas, yra milžiniškos.

Rusijos švietimo ministras Sergejus Kravcovas neseniai sakė, kad dabar Rusijos mokyklose ir koledžuose veikia apie 10 000 vadinamųjų „karinių-patriotinių“ klubų, o jų veikloje dalyvauja ketvirtis milijono žmonių.

Šie klubai – tik maža dalis to, ką rengia Rusijos švietimo ministerija. Į naująsias mokyklų programas įtrauktos privalomos karinių-patriotinių vertybių pamokos, taip pat atnaujinti istorijos vadovėliuose, kuriuose akcentuojamos Rusijos karinės pergalės.

Rugpjūčio mėnesį prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, kuriuo mokyklose įvedamas naujas privalomas kursas: „Tėvynės saugumo ir gynybos pagrindai“.

Vėliau Rusijos švietimo ministerija pagal šią iniciatyvą skatino organizuoti ekskursijas į karinius dalinius, „karines-sportines žaidynes, susitikimus su kariškiais ir veteranais“ ir pamokas apie bepiločius orlaivius.

Ministerijos teigimu, vidurinių mokyklų moksleiviai taip pat būtų mokomi naudoti kovinius šaudmenis „vadovaujant patyrusiems karinių dalinių karininkams ar instruktoriams tik prie šaudymo linijos“.

Švietimo ministerijos dokumente, kurį atskleidė Rusijos nepriklausoma žiniasklaidos priemonė „Svarbios istorijos“, nurodoma, kad programa, kuri išbandoma šiais metais ir bus pradėta įgyvendinti 2024 m., siekiama įskiepyti moksleiviams „karinių uniformų estetikos, karinių ritualų ir kovos tradicijų supratimą ir priėmimą“.

Perrašoma istorija

Standartiniame vadovėlyje „Rusijos istorija“ ant viršelio puikuojasi Krymo tiltas, o naujas skyrius skirtas naujausiai Ukrainos istorijai. Yra skyriai pavadinimais: „Istorijos klastojimas“, „Nacizmo atgimimas“, „Ukrainos neonacizmas“ ir „Rusija – didvyrių šalis“.

V. Putinas ne kartą melagingai pateikė Rusijos invaziją Ukrainoje kaip „specialią misiją“, kuria siekta apsaugoti rusakalbius nuo „neonacių“ vykdomo genocido. Naujame skyriuje melagingai teigiama, kad Ukraina „atvirai pareiškė norinti įsigyti branduolinių ginklų“, o „Rusijai įvestos precedento neturinčios sankcijos, nes Vakarai visais būdais stengiasi sužlugdyti Rusijos ekonomiką“.

Rusijos prezidentas V. Putinas asmeniškai vadovavo kampanijai, kuria siekiama į Rusijos mokyklas įskiepyti patriotizmą. Šį mėnesį Kremliuje vykusiame renginyje jis papasakojo grupei vaikų apie laišką, kurį jo senelis neva Antrojo pasaulinio karo metais nusiuntė tėvui, kovojusiam su naciais.

Pasak V. Putino pasakojimo, jis jam sakė: „Nugalėk šunsnukį!“. „Aš supratau, kodėl mes laimėjome Didįjį Tėvynės karą. Žmonių su tokiu požiūriu tiesiog neįmanoma nugalėti. Mes buvome visiškai nenugalimi, kaip ir dabar“, – savo pasakojimą tęsė V. Putinas.

Kariniai mokymai vaikams

CNN žurnalistų atliktas išsamus socialinių tinklų ir vietos žiniasklaidos Rusijoje tyrimas atskleidė, kad vos septynerių ar aštuonerių metų vaikai jau gauna pagrindinius karinius mokymus.

Pavyzdžiui, liepą Belgorode vaikai davė sau šaukinius – vienas iš jų priėmė „Kulkosvaidį“ – ir dalyvavo pratybose, kurių metu naudojo automatinius ginklus, montavo kulkosvaidį ir įveikė kliūčių ruožą.

Belgorodo gubernatorius Viačeslavas Gladkovas pasiūlė reguliariai rengti pratybas su moksleiviais ir ikimokyklinio amžiaus vaikais. Gegužės mėnesį Krasnodare dešimtys vaikų, kurie atrodė ne vyresni nei septynerių ar aštuonerių metų, žygiavo vilkėdami kariuomenės ir laivyno uniformas, kai kurie laikė automatinių ginklų imitacijas.

Vologdos mieste vykusiame parade viena mergaitė pasisveikino ir pasakė pareigūnui: „Somrade parado vadas! Paradas paruoštas. Aš esu vadė Uliana Šumelova.“

Panašios scenos vyko nuo Sachalino miesto Rusijos Tolimuosiuose Rytuose iki Jeisko prie Azovo jūros. Jeiske pasieniečių vaikų eisenai vadovavo ikimokyklinukas, o jo bendraamžiai skandavo: „Vienas, du, trys. Į kairę, į kairę, į kairę!“

Dauguma vaikų šiose eitynėse vilki vienokias ar kitokias karines uniformas. Dažnai jie neša Rusijos karo didvyrių nuotraukas. Taip pat švenčiama to, ką Kremlius vadina „specialiąja karine operacija“ Ukrainoje, simbolika. Astrachanės mieste darželinukai dėvėjo uniformas ir turėjo žaislines transporto priemones, papuoštas „Z“ raide – propagandiniu simboliu, naudojamu išreikšti paramą karui Ukrainoje.

Gynybos ministerija išplėtė savo veiklą mokyklose, vykdydama plačiai išreklamuotą programą „Kalėdinė norų eglutė“, kurioje aktyviai dalyvavo pats ministras Sergejus Šoigu. S. Šoigu sutiko vaikus Maskvoje, kurie aplankė karinius sraigtasparnius ir Oro gynybos muziejų.

Naujoji karta ruošiama tarnybai kariuomenėje

Tikimasi, kad Rusijos vaikai taip pat praktiškai prisidės prie karo veiksmų. Valdančioji partija „Vieningoji Rusija“ Vladivostoke pradėjo programą, pagal kurią moksleiviai siuva kelnes ir kepures kariams (pagal partijos pavyzdį). Vladimiro mieste vaikai darbo pamokų metu siuvo balaklavas kariams, vykdydami kampaniją „Mes siuvame savo vyrams“.

Voronežo technikos mokyklos mokiniams buvo pavesta pagaminti mobilias krosneles ir tranšėjines žvakes Rusijos kariams. Neįgalios paauglės mergaitės Ussurijske siuvo galvos apdangalus ir tvarsčius. O Buriatijoje, Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, našlaitės siuvo „sėkmės“ amuletus Ukrainoje kovojantiems kariams.

Taip pat rengiamos laiškų rašymo kampanijos. „Penkiamečiai berniukai iš vaikų darželio atsakinėja su pasitikėjimu, – skelbė vietinis naujienų portalas Čitoje. – Prieš užklijuodami trikampį voką, jie kruopščiai nuspalvino kovotojo atvaizdą“.

Paaugliai taip pat skatinami varžytis vadinamosiose jaunimo karinėse sporto žaidynėse. Orenburgo srityje neseniai vyko rajono finalas. 180 sportininkų iš 14 komandų – tarp jų ir iš neteisėtai aneksuotų Ukrainos regionų – dalyvavo įvairiose rungtyse: granatų mėtymo, kliūčių ruožo įveikimo, Kalašnikovo automato surinkimo ir karo istorijos viktorinos.

Gynybos ministerijos teigimu, tikslas – „ugdyti savitarpio pagalbos ir draugiškumo jausmą, aukštas moralines ir psichologines savybes, taip pat parengti jaunąją kartą tarnybai Rusijos Federacijos ginkluotosiose pajėgose“.

Be to, Rusijos kariškiai lankosi mokyklose. Vaikai Buriatijoje pasakojo, kad juos aplankė sužeistas kareivis, kuris teigė, kad Ukrainoje kovojo su lenkų samdiniais, ir sakė, kad patys ukrainiečiai „nenori kariauti ir yra verčiami“.

Bent keli mokytojai, kurie ne itin entuziastingai vertino pokyčius, buvo pašalinti. Vienos Permės mokyklos direktorė atsistatydino po to, kai ją sukritikavo promaskvietiški aktyvistai, kai ji atsisakė mokiniams pasakoti apie „specialiąją karinę operaciją“.

Sunku įvertinti, kaip tėvai vertina labiau militaristinės mokymo programos įvedimą. Kai kurie socialiniuose tinkluose pasirodę komentarai rodo, kad daugelis rusų mano, jog jų šalis yra apsupta priešiškų jėgų. Vienintelė galimybė – gintis. Rusijos prezidentas ir valstybinė žiniasklaida šią žinią perša ir Rusijos mokyklose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.