Separatistų lyderis: atsiskyrusi Kalnų Karabacho respublika nuo 2024 m. sausio 1 d. nustos egzistuoti

Ketvirtadienį Kalnų Karabacho separatistų lyderis įsakė iki metų pabaigos paleisti visas valstybines institucijas ir pareiškė, kad nuo sausio 1 d. separatistinė valstybė „nustos egzistuoti“.

Kalnų Karabachas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kalnų Karabachas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2023, 10:33 AM, atnaujinta Sep 28, 2023, 10:56 AM

„Iki 2024 m. sausio 1 d. bus išformuotos visos valstybinės institucijos bei organizacijos ir Kalnų Karabacho Respublika (Artsakas) nustos egzistuoti“, – sakoma įsake, priimtame dešimtims tūkstančių etninių armėnų pabėgus iš Karabacho po Azerbaidžano puolimo praėjusią savaitę.

Tai padarys galą tris dešimtmečius gyvavusiai Armėnijos remiamai etninių armėnų gyvenamo Kalnų Karabacho savivaldai. Anklavas tarptautiniu mastu pripažįstamas Azerbaidžano teritorija.

Įsake sakoma, kad gyventojai turėtų „susipažinti su Azerbaidžano siūlomomis reintegracijos sąlygomis“ ir priimti „nepriklausomą ir individualų sprendimą“, ar nori pasilikti.

Separatistų lyderis Samvelas Šachramanianas taip pat sakė, kad susitarimas su Azerbaidžanu garantuoja „laisvą, savanorišką ir netrukdomą koridorių“ visiems norintiems išvykti. Jis sakė, kad sprendimas paleisti valstybę „grindžiamas prioritetu garantuoti Artsako (taip regioną vadina armėnai) žmonių fizinį saugumą ir gyvybiškai svarbius interesus“.

Armėnija ir Azerbaidžanas dėl Kalnų Karabacho kariavo du karus, per juos žuvo dešimtys tūkstančių žmonių. Po žaibiško Azerbaidžano karinio puolimo praėjusią savaitę Kalnų Karabacho separatistai sudėjo ginklus, dešimtys tūkstančių etninių armėnų pabėgo iš anklavo į Armėniją.

Armėnijos premjeras apkaltino Azerbaidžaną „etniniu valymu“ Karabache

Ketvirtadienį Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas apkaltino Azerbaidžaną vykdant „etninio valymo“ kampaniją Kalnų Karabache ir pareiškė, kad visi armėnai „artimiausiomis dienomis“ bus pabėgę iš kadaise ginčijamo separatistinio regiono.

„Armėnų išvykimas iš Kalnų Karabacho tęsiasi. Mūsų analizė rodo, kad artimiausiomis dienomis Kalnų Karabache armėnų nebebus. Tai etninio valymo veiksmas, dėl kurio jau seniai įspėjome tarptautinę bendruomenę“, – savo ministrų kabinetui sakė N. Pašinjanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.