Švedijoje – didžiausias mirtinų šaudymų skaičius per mėnesį nuo įrašų pradžios

Po to, kai trečiadienio vakarą per atskiras šaudynes Švedijoje žuvo du žmonės, rugsėjo mėnuo tapo blogiausiu mėnesiu nuo 2016 m. – Skandinavijos šalyje buvo užregistruota 11 mirtinų susišaudymų. Dar vienas žmogus žuvo ketvirtadienio rytą sprogus bombai.

Švedijos policija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Švedijos policija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2023, 2:04 PM

Švediją pastarosiomis savaitėmis sukrėtė mirtinų šaudynių ir sprogimų banga – daugelis jų, kaip įtariama, susiję su „Foxtrot“ gaujos skilimu.

Per pirmąsias šaudynes trečiadienį anksti vakare judrioje sporto aikštelėje pietvakariniame Stokholmo priemiestyje Mälarhöjdene, kur treniravosi vaikai ir jaunuoliai, žuvo 18-metis. Apie vidurnaktį antras vyras buvo nušautas Jordbro mieste, esančiame į pietus nuo Stokholmo.

Ketvirtadienį Storvretos miestelyje, esančiame netoli Upsalos, universitetinio miesto į šiaurę nuo sostinės, 25 metų moteris mirė ligoninėje nuo sužeidimų, patirtų sprogus bombai. Sprogimą, per kurį buvo apgadinti penki namai, policija traktuoja kaip žmogžudystę. Švedijos žiniasklaida teigė, kad mirusi moteris tikriausiai nebuvo sprogimo taikinys.

Trys žmonės buvo sulaikyti įtariant bendrininkavimu šaudant Jordbro mieste, o du suimti dėl sprogimo Upsaloje, kuris buvo toks smarkus, kad buvo nušluoti dviejų namų fasadai.

Upsalos policijos atstovas spaudai sakė, kad policija karštligiškai dirba, kad ištirtų ir sustabdytų naujus smurto aktus. „Tai nėra smagus rytas, į kurį norisi atsibusti, – transliuotojui SVT sakė Magnusas Janssonas Klarinas. – Iš policijos pusės svarbu tęsti ir daryti viską, ką galime, kad užkirstume kelią tokiems įvykiams, kurių pasekmės yra labai pražūtingos.“

Jau kelerius metus Švedijoje vyksta konfliktas tarp gaujų, kovojančių dėl ginklų ir narkotikų kontrabandos, į kurią įtraukiami šaunamieji ginklai ir sprogstamieji įtaisai. Manoma, kad didžioji dalis smurto nukreipta prieš nusikalstamiems tinklams priklausančių asmenų giminaičius.

Sekti visus buvo neįmanoma, sakė M.Janssonas Klarinas. „Yra daug giminaičių. Žinome, kad kai kurie žmonės išvyko ir saugiai apsistojo naujais adresais... situacija labai įtempta“, – pridūrė jis.

Švedijos centro dešiniųjų vyriausybė griežtina įstatymus, kuriais siekiama kovoti su gaujų vykdomais nusikaltimais, o šalies policijos vadovas pareiškė, kad kovojančios gaujos į šalį atnešė „precedento neturinčią“ smurto bangą.

2022 m. Švedijoje įvyko 391 susišaudymas, iš kurių 62 buvo mirtini, o ankstesniais metais nuo šaunamųjų ginklų žuvo 45 žmonės.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.