Rinkimus laimėję populistai: „Slovakija turi rimtesnių bėdų nei Ukraina“

Pirmalaikius parlamento rinkimus Slovakijoje laimėjo populistinė partija „Smer-SD“, žadanti nutraukti karinę paramą Ukrainai ir kritikuojanti ES bei NATO. Jos pirmininkas sako, kad šalis turi didesnių bėdų nei Ukraina, praneša AFP.

R. Fico.<br> AP/Scanpix nuotr.
R. Fico.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-01 16:27

Kairiųjų pažiūrų „Smer-SD“ (Kryptis – socialinė demokratija) surinko 23 proc. balsų, o centristų „Progresyvioji Slovakija“ liko antra su 18 proc. balsų.

„Slovakija ir Slovakijos žmonės turi didesnių problemų nei Ukraina“, – sekmadienį pareiškė „Smer-SD“ lyderis Robertas Fico, buvęs šalies premjeras.

Jis sako, kad Ukraina „yra didelė tragedija visiems“ ir ragina pradėti taikos derybas, nes „tolesnės žūtys niekam nepadės“.

R. Fico tikisi, kad Slovakijos prezidentė Zuzana Čaputova, jo politinė priešininkė, paves jam suformuoti vyriausybę.

Anksčiau šią savaitę Z. Čaputova sakė, kad, priešingai nei kai kurie galvoja, nutraukus paramą Ukrainai taika nebūtų pasiekta.

Politikos apžvalgininkai mano, kad R. Fico vyriausybė gali drastiškai pakeisti Slovakijos užsienio politikos kryptį ir ji gali tapti panaši kaip premjero Viktoro Orbano vadovaujamos Vengrijos.

59 metų R. Fico žada, kad Slovakija nesiųs „nei vienos kulkos“ Ukrainai ir ragina siekti geresnių santykių su Rusija.

V. Orbanas jau pasveikino rinkimų laimėtojus socialiniame tinkle „X“. „Visada gera dirbti drauge su patriotu. Laukiu to!“ – rašoma V. Orbano žinutėje.

Vis dėlto R. Fico aiškina, kad Slovakijos užsienio politikos prioritetai nesikeis, nes šalis yra ES narė. „Tačiau, tai be abejo nereiškia, kad negalime kritikuoti dalykų, kurie ES mums nepatinka“, – sako jis.

2018 m. R. Fico buvo priverstas atsistatydinti iš premjero posto kilus protestams dėl žurnalisto Jano Kuciako ir jo sužadėtinės nužudymo. Žurnalistas aiškinosi politikų korupcinius ryšius su Italijos mafija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.