Paskelbė J. Prigožino testamento detales: aiškėja, kam paliko turtą ir kas laukia „Wagner“

Socialiniuose tinkluose plinta nuotrauka, kurioje galimai užfiksuotas žuvusio „Wagner“ vadeivos Jevgenijaus Prigožino testamentas. Jame nurodoma, kad visas jo turtas, įskaitant karinę grupuotę, atitenka 25-erių sūnui Pavelui.

J. Prigožinas.<br>EPA/Eltos nuotr.
J. Prigožinas.<br>EPA/Eltos nuotr.
Pavelas Prigožinas.<br>Soc. tinklų nuotr.
Pavelas Prigožinas.<br>Soc. tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 2, 2023, 5:45 PM, atnaujinta Oct 3, 2023, 10:26 PM

Anot leidinio „The Times“, su „Wagner“ grupuote siejamame „Telegram“ kanale paskelbtas dokumentas rodo, kad J.Prigožinas turėjo testamentą, kuris buvo patvirtintas notaro kovo 2 d.

„Visą savo turtą, taip pat turtą, kurį galiu įsigyti ateityje, palieku Pavelui Jevgenjevičiui Prigožinui“, – rašoma tariamai paviešintame dokumente.

Remiantis dokumento turiniu, P.Prigožinas turėtų paveldėti apie 115 mln. eurų. Be to, jis turėtų tapti trijų aukštų namo Sankt Peterburge, „Wagner“ ir maisto tiekimo įmonės „Concord“ savininku. Remiantis skelbiama informacija, Rusijos gynybos ministerija įmonei „Concord“ yra skolinga maždaug 800 mln. eurų.

Oficiali J.Prigožino turto vertė – maždaug 140 mln. eurų, tačiau, kaip rodo Aleksejaus Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo surinkti duomenys, iš tikro šiam veikėjui priklausantį turtą reikėtų vertinti 20 mlrd. eurų suma.

Nepaisant daugelį metų Vakarų taikomų sankcijų, „Financial Times“ tyrimas parodė, kad per ketverius metus iki Rusijos įsiveržimo į Ukrainą J.Prigožinas iš savo pasaulinės gamtinių išteklių imperijos gavo daugiau nei ketvirtį milijardo dolerių pajamų.

Pagal testamentą, Pavelo mirties atveju, turtas būtų padalytas J.Prigožino našlei, dviem Pavelo seserims ir žuvusio „Wagner“ vadeivos anūkui, kuris yra Pavelo sūnus. Anksčiau apie J.Prigožino anūko egzsistavimą viešai nebuvo patvirtina.

25-erių metų Pavelas jau kontroliuoja kelias bendroves ir prabangius nekilnojamojo turto kompleksus Sankt Peterburge. Be to, jam sankcijas yra taikiusios kelios šalys, įskaitant Kanadą, JAV ir Jungtinę Karalystę.

Pranešama, kad praėjusį mėnesį Pavelas sakė, jog sutinka su testamentu ir jo „parametrais“, nors su Rusijos saugumo tarnybomis susijęs „Telegram“ kanalas VChK-OGPU užsiminė, kad jis jau ginčijamas dėl šeimoje kilusio konflikto.

Sekmadienį JAV įsikūręs Karo studijų institutas (ISW), remdamasis su „Wagner“ susijusiu „Telegram“ kanalu, taip pat pranešė, kad P.Prigožinas šiuo metu derasi su Rusijos nacionaline gvardija „Rosgvardija“ dėl to, kad samdinių organizacija vėl įsitrauktų į kovą Ukrainoje.

Toks žingsnis galėtų reikšti, kad „Wagner“ vadas Andrejus Troševas, jau pasirašęs sutartį su Gynybos ministerija ir sulaukęs viešo Vladimiro Putino pripažinimo per praeitą savaitę įvykusį susitikimą, turės alternatyvą.

Anot ISW ekspertų, tai taip pat galimai rodo, kad dalis „Wagner“ personalo norėtų telktis aplinkui su J. Prigožinu susijusį asmenį, į kurį būtų galima žiūrėti kaip į alternatyvą Kremliaus ir Gynybos ministerijos remiamam A.Troševui.

Pasak šį mėnesį laikraščio „The New York Times“ atlikto tyrimo, „Wagner“ šalininkai tikisi, kad Pavelas tęs tėvo palikimą, jei perims vadovavimą samdinių grupei.

Kadaise su Vladimiru Putinu bičiuliavęsis J.Prigožinas, gavęs pravardę „Putino virėjas“, didžiulius turtus sukaupė iš maitinimo verslų, o vėliau įkūrė privačią karinę bendrovę „Wagner“, kuri be veiklos Afrikoje ir Sirijoje, įsitraukė į Rusijos karą Ukrainoje.

Praėjus keliems mėnesiams po „Wagner“ kovotojų bandymo sukilti, J.Prigožinas žuvo, kai jo privatus lėktuvas sudužo pakeliui iš Maskvos į Sankt Peterburgą. Lėktuvo katastrofos priežastis kol kas nenustatyta, tačiau manoma, kad tai buvo Kremliaus kerštas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.