Armėnijos parlamentas balsuos dėl prisijungimo prie TBT

Armėnijos parlamentas trečiadienį ketina balsuoti dėl prisijungimo prie Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT), pranešė parlamento atstovė spaudai agentūrai AFP; šis žingsnis jau papiktino istorinę šalies sąjungininkę Rusiją.

Armėnijos parlamentas pradeda svarstymus dėl prisijungimo prie TBT.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Armėnijos parlamentas pradeda svarstymus dėl prisijungimo prie TBT.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2023, 11:34 AM, atnaujinta Oct 3, 2023, 1:10 PM

Kremlius pareiškė, kad Armėnijos sprendimas prisijungti prie Hagoje įsikūrusio teismo, kuris yra išdavęs prezidento Vladimiro Putino arešto orderį, būtų „itin priešiškas“ žingsnis.

Trečiadienį parlamente planuojama balsuoti dėl teismo steigimo sutarties, vadinamojo Romos statuto, ratifikavimo, agentūrai AFP sakė Armėnijos atstovė spaudai Tsovinar Chačatrian.

Įstatymų leidėjai antradienį pradėjo svarstymus dėl prisijungimo prie TBT, o Armėnijos atstovas tarptautiniais teisės klausimais parlamentui sakė, kad sprendimas grindžiamas poreikiu spręsti šalies saugumo problemas.

„Mes kuriame papildomas garantijas Armėnijai“, dėl grėsmių šalies teritoriniam vientisumui, kurias kelia aršus priešas Azerbaidžanas, parlamente kalbėjo Egišė Kirakosianas.

Opozicinės partijos, turinčios 36 atstovus 107 vietų Armėnijos parlamente, protestavo prieš šį žingsnį, o jų parlamentarai išėjo iš plenarinio posėdžio.

Rusija ne kartą įspėjo Armėniją neratifikuoti Romos statuto. Iš TBT narių tikimasi, kad jos areštuos V. Putiną, jei šis atvyktų į jų teritoriją.

Tačiau Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas praėjusią savaitę stengėsi išsklaidyti Kremliaus nuogąstavimus. „Sprendimas nėra nukreiptas prieš Rusijos Federaciją. Jis kyla iš šalies išorinio saugumo interesų, o tokio sprendimo priėmimas yra mūsų suvereni teisė“, – sakė jis.

Įtampa tarp Jerevano ir Maskvos išaugo dėl Rusijos taikdarių vaidmens Azerbaidžano Kalnų Karabacho regione, kuris praėjusią savaitę po žaibiškos Baku karinės operacijos paskelbė apie jį valdžiusios respublikos likvidavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.