Atgal į Stalino laikus – į frontą siunčiami nusižengę rusai: „Jie – tiesiog mėsa“

Girti naujokai, nepaklusnūs kariai ir nuteistieji yra tarp šimtų Rusijos kareivių, paskirtų į Rusijos baudžiamiuosius batalionus, kurie siunčiami į pavojingiausius fronto ruožus Ukrainoje, rašo „Reuters“.

„Audra-Z“ kovotojai.<br>Stop kadras.
„Audra-Z“ kovotojai.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-03 16:34

„Šturmo kovotojai, jie – tiesiog mėsa“, – sakė vienas eilinis karys iš kariuomenės dalinio Nr. 40318, kuris gegužės ir birželio mėnesiais buvo dislokuotas netoli Bachmuto Rytų Ukrainoje.

Jis pasakojo, kad mūšio lauke suteikė medicininę pagalbą šešių ar septynių sužeistų „Audra-Z“ kovotojų grupei, nepaklusdamas vado – kurio vardo jis nežinojo – įsakymui palikti vyrus. Jis sakė nežinąs, kodėl vadas davė tokį įsakymą, bet teigė, kad tai rodo, kaip karininkai „Audra-Z“ kovotojus laikė mažiau vertingais nei eilinius karius.

​Kareivis, kuris pageidavo likti nežinomas, nes baiminosi persekiojimo Rusijoje už pokalbį apie karą, išreiškė užuojautą vyrams dėl sunkios jų padėties. 

„Jei vadai pagauna ką nors, nuo kurio sklinda alkoholio kvapas, jie iš karto siunčia į šturmo būrius“, – sakė jis.

Pasak karą stebinčios nepriklausomos organizacijos „Conflict Intelligence Team“, būriai Kremliui naudingi, nes juos galima dislokuoti kaip nereikalingus pėstininkus.

„Audra-Z“ kovotojai tiesiog siunčiami į pavojingiausias fronto dalis – gynybai ir puolimui“, – sakė Rusijoje įkurta grupė.

Rusijos valstybės kontroliuojama žiniasklaida pranešė, kad būriai „Audra-Z“ egzistuoja, kad jie dalyvavo įtemptuose mūšiuose ir kai kurie jų nariai buvo apdovanoti medaliais už drąsą, tačiau neatskleidė, kaip jie formuojami ir kokius nuostolius patiria.

Kaip ir karys iš būrio Nr. 40318, visi 13 apklaustų žmonių, tarp kurių taip pat yra keturi „Audra-Z“ narių giminaičiai ir trys reguliariųjų dalinių kariai, bendravę su būriais, prašė anonimiškumo, motyvuodami baime dėl represijų.

Trys iš penkių „Audra-Z“ kovotojų, su kuriais kalbėjosi „Reuters“, ir trijų kitų „Audra-Z“ kovotojų giminaičiai papasakojo apie košmariškus mūšius, per kuriuos buvo sunaikinta didžioji jų būrių dalis.

Vienas kovotojas, nuteistas už vagystę, kuris buvo užverbuotas iš kalėjimo, pasakojo, kad birželio mėnesį kovose prie Bachmuto žuvo arba buvo sužeisti visi, išskyrus 15, iš 120 jo būrio vyrų, priskirtų 237-ajam pulkui.

Nors samdinių grupė „Wagner“, kuri po birželio mėnesį įvykusio maišto išformuojama, siuntė nuteistuosius kovoti fronte, „Audra-Z“ būriams tiesiogiai vadovauja Rusijos gynybos ministerija.

Nors Rusijos gynybos ministerija niekada nepripažino sukūrusi baudžiamųjų būrių, pirmieji pranešimai apie jų egzistavimą pasirodė balandžio mėnesį, kai JAV Karo studijų institutas (ISW) citavo, kaip teigiama, nutekintą Rusijos karinę ataskaitą apie būrių formavimą. Ministerija neatsakė į „Reuters“ prašymą pateikti komentarą.

Manoma, kad šiuo metu fronte dislokuota mažiausiai keli šimtai „Audra-Z“ kovotojų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį užsiminė apie nuteistuosius, kovojančius reguliariojoje kariuomenėje. Per televiziją transliuotame susitikime su nedidele grupe Rusijos reguliariosios kariuomenės karių jis sakė žinąs, kad du jų bendražygiai, buvę kalėjimo kaliniai, žuvo mūšyje.

„Jie atidavė savo gyvybes už tėvynę ir visiškai atleido savo kaltę“, – sakė V. Putinas ir pridūrė, kad nuteistųjų šeimoms bus suteikta pagalba, tačiau nedetalizavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.