Ispanijos karalius tęsia konsultacijas dėl vyriausybės formavimo

Ispanijos karalius Felipė VI antradienį tęsė antrąjį konsultacijų su partijų lyderiais dėl vyriausybės formavimo etapą. Jis savo rezidencijoje Zarzuelos rūmuose pradžioje priėmė laikinąjį premjerą Pedro Sánchezą iš Socialistų partijos (PSOE). Vėliau numatyti pokalbiai su opozicijos lyderiu Alberto Núñezu Feijóo iš dešiniųjų Liaudies partijos (PP).

Ispanijos karalius Felipe VI ir Pedro Sanchezas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Ispanijos karalius Felipe VI ir Pedro Sanchezas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2023, 1:38 PM

Tikimasi, kad monarchas po konsultacijų formuoti vyriausybę paves P. Sánchezui, ir šio sprendimo laukiama jau antradienį.

Po pirmojo konsultacijų etapo rugpjūtį Felipė sudaryti ministrų kabinetą pavedė A. N. Feijóo, kurio partija PP laimėjo liepos pabaigoje vykusius rinkimus, aplenkusi PSOE. Tačiau šio kandidatūrą praėjusią savaitę parlamentas atmetė.

Socialistui P. Sánchezui prognozuojami geresni šansai sudaryti ministrų kabinetą, tačiau ir jo laukia sunkus uždavinys.

Jam, be kita ko, reikės Katalonijos vyriausybės vadovo Perės Aragonèso kairiosios partijos ERC bei egzilyje Belgijoje gyvenančio separatistų lyderio Carles Puigdemont‘o dešiniosios partijos „Junts“ paramos.

Abu jie siekia Katalonijos nepriklausomybės ir už paramą reikalauja amnestijos tiems separatistams, kurie dalyvavo žlugusiame mėginime 2017 m. rudenį atsiskirti nuo Ispanijos.

P. Sánchezas susidurs su spaudimu: jei iki lapkričio 27 d. nebus paskirtas premjeras, ispanai sausio 14 d. vėl turės vėl eiti prie balsadėžių. Tada grėstų ne tik vidaus politinė blokada. Tai reikštų, kad visą Ispanijos pirmininkavimą ES iki gruodžio 31 d. temdytų politinis netikrumas ketvirtoje pagal dydį euro zonos ekonomikoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.