JAV prasideda žlugusios kriptovaliutų biržos FTX įkūrėjo S. Bankmano-Friedo teismas

Antradienį prasideda teismo procesas, kurio metu bus sprendžiama, ar buvęs žlugusios kriptovaliutų biržos FTX vadovas Samas Bankmanas-Friedas vykdė didelio masto sukčiavimą daugiau kaip milijono klientų atžvilgiu.

S. Bankmanas-Friedas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S. Bankmanas-Friedas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-03 12:24

Manoma, kad bylos nagrinėjimas turėtų trukti maždaug šešias savaites. Iš pradžių dar vyks prisiekusiųjų atranka. Jei bus pripažintas kaltu, 31-erių S. Bankmanas-Friedas belangėje gali praleisti kelis dešimtmečius.

S. Bankmanas-Friedas vos per kelerius metus buvo spėjęs paversti savo platformą FTX antra pagal dydį kriptovaliutų birža visame pasaulyje ir tapti milijardieriumi.

FTX buvo pasiekusi didelį žinomumo lygį, kompanijai vykdžius intensyvią rinkodaros kampaniją ir, be kita ko, užmezgus partnerystę su tokiomis garsenybėmis, kaip supermodelis Gisele Bundchen ir krepšinio žvaigždė Stephenas Curry.

S. Bankmanas-Friedas kriptovaliutų sferoje taip pat buvo apsiėmęs savotiško gelbėtojo vaidmenį, kai kitos kompanijos susidurdavo su sunkumais – FTX įsikišdavo ir pasiūlydavo joms finansinį gelbėjimosi ratą.

S. Bankmanas-Friedas aukščiausiame savo karjeros taške buvo susikrovęs 26 mlrd. JAV dolerių turtą. Tačiau pernai lapkritį jo imperija pradėjo byrėti – tam pradžią davė žiniasklaidoje pasirodę pranešimai apie tai, kad FTX platforma ir su ja susijusi investicijų įmonė „Alameda Research“ plėtoja įtarimų keliančius ryšius.

Po to pasirodydavo vis daugiau informacijos, kol galiausiai dideli investuotojai pradėjo atsisakyti savo investicijų į FTX ir dėl to platforma nugrimzdo į bankrotą, o S. Bankmanas-Friedas finansų sferoje tapo pariju.

Aprimus aistroms buvo pastebėta, kad vis dar pasigendama 8,7 mlrd. JAV dolerių. JAV prokurorai vėliau pateikė S. Bankmanui-Friedui kaltinimus.

Federalinis prokuroras Damianas Williamsas apkaltino S. Bankmaną-Friedą ir jo kolegas, kad jie sistemiškai nukreipinėdavo FTX klientų lėšas į „Alameda Research“ ir vykdė sukčiavimą bei užsiėmė pinigų plovimu. Pasak D. Williamso biuro, nuo S. Bankmano-Friedo veiksmų galimai nukentėjo daugiau kaip milijonas žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.