Ukrainoje demaskuotas Sumų miesto meras, imantis milijoninį kyšį, kurio reikalavo iš vietos verslininkų

Ukrainos saugumo tarnybos ir Nacionalinio kovos su korupcija biuro darbuotojai demaskavo Sumų miesto merą Oleksandrą Lysenką ir miesto Infrastruktūros departamento direktorių dėl korupcijos. Jie buvo pagauti iš verslininkų priimant paskutinę didžiulio kyšio dalį.

Ukrainoje už didžiulio kyšio priėmimą sulaikytas Sumų meras ir Infrastruktūros departamento direktorius Oleksandras Žurba.<br>NABU/„X“ nuotr.
Ukrainoje už didžiulio kyšio priėmimą sulaikytas Sumų meras ir Infrastruktūros departamento direktorius Oleksandras Žurba.<br>NABU/„X“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2023, 9:26 AM

Apie tai pranešė Ukrainos saugumo tarnyba SBU. Teigiama, kad pareigūnai reikalavo kyšių iš vietos verslininkų už netrukdomą verslą mieste.

Teisėsaugos agentūra įtariamųjų neįvardijo, tačiau iš viešų šaltinių žinoma, kad Oleksandras Lysenka nuo 2014 m. eina Sumų mero pareigas, o Oleksandras Žurba vadovauja infrastruktūros departamentui.

Pasak SBU, pareigūnai reikalavo kyšio iš vietos bendrovės, užsiimančios šiukšlių išvežimu, ir grasino trukdyti verslui, jei bendrovė atsisakys sumokėti. Kaltinamieji iš verslininkų reikalavo daugiau kaip 2 mln. grivinų (51,7 tūkst. eurų). Atsisakius mokėti, jie grasino dirbtinėmis kliūtimis verslui.

SBU ir Ukrainos nacionalinis kovos su korupcija biuras (NABU) abu kaltinamuosius sulaikė nusikalstamos veikos padarymo metu, kai jie gavo vieną iš neteisėtos naudos dalių – 1,4 mln. grivinų (36,2 tūkst. eurų).

Miesto pareigūnų demaskavimas atliktas vadovaujant Specializuotosios antikorupcinės prokuratūros procesiniams nurodymams.

Kartu, NABU spaudos tarnyba praneša, kad bendra neteisėtos naudos suma yra 2 130 000 grivinų (apie 55 tūkst. eurų). Šiuo metu atliekami pirminiai tyrimo veiksmai.

Įtariama, kad pareigūnai kyšį gavo dalimis nuo 2022 m. lapkričio mėn. iki 2023 m. spalio mėn. ir paskutinis maždaug mokėjimas buvo paimtas spalio 2 d., priduriama pranešime.

Jei pareigūnai bus pripažinti kaltais, jiems gali grėsti iki aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė su turto konfiskavimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.