„Politico“: ES ketina gruodį paskelbti derybas dėl Ukrainos narystės

Europos Sąjunga ruošiasi pradėti derybas su Ukraina dėl jos būsimo prisijungimo prie bloko, o oficialaus pranešimo tikimasi sulaukti jau gruodžio mėn., pranešė „Politico“.

 V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2023, 10:05 AM, atnaujinta Oct 4, 2023, 10:06 AM

Pasak 3 su šiais planais susipažinusių diplomatų, ES vadovai rengiasi Kijevui uždegti žalią šviesą ir iki metų pabaigos pradėti oficialias derybas dėl prisijungimo prie 27 šalių bloko.

Ukraina yra svarbiausių naujų pastangų, kuriomis siekiama išplėsti ES iki 35 šalių, centre. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen praėjusį mėnesį savo metiniame pranešime Parlamentui sakė, kad Ukrainos ateitis yra ES.

ES šalys birželio mėn. suteikė Kijevui kandidatės į ES nares statusą, o Komisija lapkričio mėn. turi paskelbti „pažangos ataskaitą“ apie tai, kaip Ukrainai ir kitoms narystės siekiančioms šalims sekasi laikytis bloko narystės sąlygų, teigia vienas iš ES pareigūnų.

Priėmusi pažangos ataskaitą, Komisija padarys pareiškimą, dėl kurio valstybėms narėms bus „labai sunku nepasakyti, kad pradėsime derybas“ dėl Ukrainos, pasakojo ES diplomatas.

„Politinis postūmis bus per didelis, kad atskiros valstybės narės galėtų tam pasipriešinti. Iš tiesų daroma darbinė prielaida, kad iki gruodžio mėnesio Europos Vadovų Taryba nuspręs pradėti derybas“, – kalbėjo jis.

Norėdama pradėti derybas, Ukraina teisiškai privalo įvykdyti septynias Komisijos nustatytas sąlygas, įskaitant teismų reformas ir korupcijos pažabojimą. Rugpjūčio mėn. duomenimis, buvo įvykdytos tik dvi iš septynių sąlygų, tuo metu teigė Ukrainos vyriausybė.

Nors Ukraina gali neįvykdyti visų septynių sąlygų iki gruodžio viduryje vyksiančio Europos valstybių ir vyriausybių vadovų aukščiausiojo lygio susitikimo, vadovai ketina priimti politinį pareiškimą, kuriuo bus leista pradėti derybas, net jei teisinė derybų sistema dar nebus galutinai parengta.

„Siekiama gruodžio mėn. politiškai susitarti dėl derybų pradžios“, – sakė antrasis diplomatas ir pridūrė, kad teisinis sprendimas dėl Ukrainos derybų gali būti priimtas iki 2024 m. pradžios.

Trečiasis diplomatas sakė, kad vadovai gruodžio mėn. „pasiųs teigiamą signalą“ dėl būsimos Ukrainos narystės.

Paklaustas, kaip toli Ukraina pažengė siekdama atitikti septynis kriterijus, ES pareigūnas teigė, kad pažanga teikia vilčių ir tik viena sritis, susijusi su mažumomis, artimiausiu metu atrodo problemiška.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.