Iš Rusijos – dar viena grasinimų tirada: ragina ginklu „atsiimti“ Baltijos šalis

Kremliaus paskirtas okupuotos Zaporožės srities Ukrainoje vadovas Jevgenijus Balickis atvirai pareiškė, kad Rusija turėtų įsiveržti į Baltijos šalis ir jas okupuoti, kad atkurtų Rusijos imperijos ribas, buvusias iki 1917 m. revoliucijos.

J. Balickis ir V. Putinas.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
J. Balickis ir V. Putinas.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2023, 2:25 PM, atnaujinta Oct 5, 2023, 2:26 PM

Praėjusį mėnesį nufilmuotame interviu agentūrai „RIA Novosti“, kuris tuo metu liko beveik nepastebėtas, bet neseniai plačiai paplito socialiniuose tinkluose, J.Balickis sakė: „Kai po bolševikų perversmo Rusijos imperija susvyravo ir pasuko kitu raidos keliu, ji prarado daugelį savo teritorijų... Tai apima Varšuvą, Helsinkį, Taliną, Liepoją ir visas Baltijos šalis.“

Toliau J.Balickis kalbėjo apie tai, kaip konkrečiai Rusija neva turėtų „atsiimti“ šias teritorijas:

Provokuojantys J.Balickio pasisakymai nuskambėjo Rusijoje stiprėjant propagandos bangai, pasisakančiai už ne tik Sovietų Sąjungos, bet ir Rusijos imperijos atkūrimą.

J.Balickis, buvęs Ukrainos parlamento narys, Melitopolio mieste prasidėjus plataus masto invazijai įsitraukė į Rusijos valdžios veiklą.

Jis pritarė Galinos Danilčenko paskyrimui Melitopolio mere – tai buvo padaryta po to, kai teisėtas meras buvo pagrobtas.

2022 m. balandžio 9 d. Rusijos okupantai J.Balickį išrinko vadinamuoju Ukrainos Zaporožės srities gubernatoriumi. Eidamas šias pareigas jis pasisakė už regiono prijungimą prie Rusijos Federacijos.

Jo komentarai atkartoja kitų Rusijos pareigūnų komentarus – naujai paaukštintas Rusijos generolas sakė, kad visavertė invazija į Ukrainą yra tik „laiptelis“ į platesnį konfliktą su Europa.

Generolą leitenantą Andrejų Mordvičiovą prezidentas V.Putinas paaukštino į generolo pulkininko laipsnį. A.Mordvičiovas jau vadovavo Centrinei karinei apygardai ir Rusijos centrinei pajėgų grupei Ukrainoje.

Interviu Maskvos valstybiniam kanalui „Rossija-1“, kuris buvo nufilmuotas liepos mėnesį, bet paskelbtas kartu su jo paaukštinimu, A.Mordvičiovas išreiškė įsitikinimą, kad V.Putino kariniai veiksmai tęsis dar ilgai ir ateityje gali dar labiau išsiplėsti.

„Karas tęsis ilgą laiką. Kalbėti apie konkrečias datas nėra prasmės... Kalbant apie Rytų Europą ir tai, ką reikia padaryti, tikrai prireiks daugiau laiko“, – dėstė jis.

Propagandinės rusų žiniasklaidos atstovui paklausus, ar Ukraina yra tik tarpinė stotelė, A.Mordvičiovas atsakė: „Taip, jūs teisus. Tai tik pradžia. Manau, kad šio karo šalininkai nesustos.“

Parengta pagal „Kyiv Post“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.