Ž. Pavilionis apie Vašingtone kilusį chaosą: „Nuo to laimi ne Amerika, o jos priešai“

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Kevinas McCarthy buvo pašalintas iš pareigų po istorinio iššūkio, kurį jo vadovavimui metė jo paties partija. Tai pirmas kartas šalies istorijoje, kai Atstovų Rūmų atstovai balsavo už pirmininko atstatydinimą. Šis manevras atskleidė chaotišką respublikonų tarpusavio kovą, artėjant 2024-ųjų prezidento rinkimams.

Kalbėdamas apie K. McCarthy nušalinimą, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ teigė, kad buvo galima tikėtis tokios situacijos.<br>Lrytas.lt koliažas.
Kalbėdamas apie K. McCarthy nušalinimą, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ teigė, kad buvo galima tikėtis tokios situacijos.<br>Lrytas.lt koliažas.
K. McCarthy.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
K. McCarthy.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Patrickas McHenry.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Patrickas McHenry.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Ž. Pavilionis<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Ž. Pavilionis<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Ž. Pavilionis.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Ž. Pavilionis.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 5, 2023, 10:39 AM

Kalbėdamas apie K. McCarthy nušalinimą, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ teigė, kad buvo galima tikėtis tokios situacijos.

Atstatydinimą palaikė tik saujelė griežtosios linijos respublikonų. Tačiau vietas Atstovų Rūmuose beveik po lygiai dalijasi abi partijos ir demokratams prisijungus prie aštuonių maištaujančių respublikonų, o ne puolant gelbėti K. McCarthy, šis neturėjo jokių galimybių išsilaikyti.

„Jeigu tu pradedi dėl kėdutės išlaikymo žaisti strateginiais visos NATO, JAV, Ukrainos ar sąjungininkų interesais, visi pamato, kad tu silpnas, – teigė Ž. Pavilionis. – Paprastai Amerikoje laimi tie, kurie vienija. Aš manau, kad būsimas speakeris (JAV Atstovų rūmų pirmininkas) bus tas, kuris suvienydamas Ameriką turės remtis ir demokratų balsais, nes artėjant rinkimams rinktis poliarizuojančius žmones, kurie daro rinkimus iš tokios tribūnos, yra labai nedėkingas darbas, tuo labiau žinant, kokį vaidmenį vaidina Amerika.“

Buvęs Lietuvos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Jungtinėse Amerikos Valstijose viliasi, kad naujasis Atstovų rūmų pirmininkas palaikys Ukrainą ir sugebės vienyti ne tik JAV, bet ir visą Aljansą siekiant įgyvendinti strateginius sprendimus, kurių laukia NATO prieš viršūnių susitikimą Vašingtone 2024 metais.

Paklaustas, kas lėmė nesutarimus tarp K. McCarthy ir griežtosios linijos respublikonų Atstovų rūmuose, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas nurodė, kad tam įtakos turėjo bendra politikos kryptis JAV, kai prieš artėjančius rinkimus užuot bandant orientuotis į centrą, krypstama į radikalią dešinę ar kairę.

„Nuo to laimi ne Amerika, o Amerikos priešai, nes ji turi daug priešų. Amerika yra mūsų laisvo pasaulio lyderis. Norint laimėti prieš visus šiuos priešus, kurie jau pradeda tokio lygio konfliktus, o dar pasiruošę vykdyti didesnius, reikia sugebėti vienyti. Būtent Amerikos vienijimo ir lyderystės mums pritrūko Vilniaus viršūnių susitikime ir labai norime tikėtis, kad Vašingtone minint 75-uosius Aljanso metus, mes tai pamatysime“, – sakė jis.

Pats JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį teigė, kad šiuo metu ant kortos pastatytas Jungtinių Valstijų vaidmuo pasaulyje, ir socialiniame tinkle parašė: „Pasaulyje esame nepakeičiama valstybė – taip ir elkimės.“

Ž. Pavilionio teigimu, Ameriką valdo parlamentas, todėl lyderiai Kongrese turėtų būti tokie, kurie gebėtų vienyti. „Tikiuosi, kad bus pasirinkti tie žmonės, kurie bent jau mažų mažiausiai nežais Ukraina vidaus politikos žaidimuose ir tą patį sakau savo kolegoms Lenkijoje – nežaiskite Ukrainos korta, nes kartais karma ima ir grįžta“.

Vis dėlto, anot Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko, šiuo metu vykstantis chaosas gali turėti teigiamą įtaką procesams JAV Atstovų rūmuose. Parlamento pirmininkai dažniausiai tampa ne poliarizuojančios, tačiau vienijančios asmenybės, už kurias balsuoja ir kitos stovyklos. Ž. Pavilionis viliasi, kad naujojo Atstovų rūmų pirmininko vienas iš pirmųjų darbų bus susitikimas su Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininku Ruslanu Stefančiuku. Dėl JAV vidaus politikos reikalų, K. McCarthy per savo kadenciją nuo sausio mėnesio nesugebėjo susitikti su Rytų Europos regiono atstovais.

„Amerika turi lyderiauti. Tuo labiau respublikonai, kurie mūsų atžvilgiu priėmė visus istoriškiausius sprendimus. Prisiminkime Ronaldą Reiganą ar George'ą Bushą, kuris priėmė sprendimus dėl didžiausios NATO plėtros. Mes jų balso pasigestame. Galbūt prezidentui Joe Bidenui to tik tetrūksta – respublikonų paramos. Jis galbūt bijo pralaimėti rinkimus padarydamas tą papildomą žingsnį dėl Ukrainos. Visi susivienykime ir laimės. Padėkime – ne tik Ukrainai, bet NATO, visam laisvam pasauliui, kuris sukurtas po Antrojo pasaulinio karo, nes tos jėgos, kurios į jį kėsinasi, nori jį paversti XIX a. konclageriu“, – sakė Ž. Pavilionis.

Anot jo, artėjant rinkimams JAV, susiklosčiusi situacija, kai pirmą kartą per 234 metų Atstovų rūmų istoriją buvo nušalintas Pirmininkas, nėra naudinga Respublikonų partijai.

Demokratai dabar gali labai ramiai pasakyti, kad matot, koks chaosas respublikonų stovykloje, jie savo rankose nesugeba net vienų rūmų išlaikyti, jie aukoja strateginius interesus, tai balsuokite už mus, mes esam tęstinumas.

Bet tai yra iš dalies tiesa, mums reikia Amerikos, kurioje tvirtai plasnotų abu sparnai ir vestų mus į priekį, ir galų gale priimtų strateginius sprendimus. Pavyzdžiui, reikia Rusiją nugalėti, ne tik kad šiek tiek atstumti, sušvelninti jos politiką. Reikia gynybos pramonę pakelti į karo lygmenį, nes Rusija savo ekonomiką jau pavertė karine. Reikia priimti sprendimus dėl NATO plėtros. Europiečiai priima strateginius sprendimus, o Amerika staiga paskęsta savo vidaus kovose ir ten stringa strateginiai sprendimai. Mums labai reikia Kongreso paramos“, – pabrėžė Ž. Pavilionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.