Kazachstanas imasi propaguoti savo, o ne rusų kalbą

Penktadienį Kazachstanas paskelbė apie naujas priemones padidinti kazachų, o ne rusų kalbos dalį žiniasklaidoje. Po Rusijos invazijos į Ukrainą šalyje stiprėja skepticizmas dėl Maskvos įtakos.

Kazachstanas.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kazachstanas.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2023, 5:26 PM

Kazachų yra oficiali buvusios sovietinės Vidurinės Azijos respublikos kalba, tačiau rusų kalba taip pat pripažįstama ir vis dar plačiai vartojama maždaug 20 mln. griežtai kontroliuojamų šalies gyventojų.

„Žiniasklaidos įstatymo projekte numatyta didinti valstybinės kalbos dalį televizijoje ir radijuje nuo 50 iki 70 proc.“, – žurnalistams sostinėje sakė kultūros ministrė Aida Balajeva.

Įstatymą svarsto įstatymų leidėjai, bet greičiausiai parlamentas, laikomas lojaliu prezidentui Kasymui Žomartui Tokajevui, jį patvirtins.

„Šis perėjimas nuo 2025 m. vyks po penkis procentus per metus“, – sakė A. Balajeva apie vyriausybės planą skatinti kazachų kalbą.

Etniniai rusai sudaro apie 15 proc. Kazachstano gyventojų, šalis turi ilgą sieną su Rusija ir palaiko su Maskva glaudžius politinius, ekonominius ir karinius ryšius. Tačiau 2022 m. Rusijai įsiveržus į Ukrainą Kazachstanas ėmė stiprinti ryšius su Vakarų šalimis ir Kinija.

Kaimyninė Kirgizija, kurioje rusų kalba irgi pripažįstama, šių metų pradžioje priėmė panašų įstatymą. Jis reikalauja, kad valstybės tarnautojai buvusioje sovietinėje šalyje laisvai kalbėtų kirgizų kalba, o žiniasklaida turi parengti 60 proc. turinio vietos kalba.

Tadžikistane, Turkmėnistane ir Uzbekistane, kitose buvusiose sovietinėse Vidurinės Azijos valstybėse, rusų kalba neturi oficialaus statuso, tačiau gyventojai ir pareigūnai ją vartoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.