R. Kadyrovo 15-mečiui sūnui – Čečėnijos didvyrio vardas: liaupsina už sumuštą kalinį

Kremliui lojalus Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas suteikė savo sūnui, 15-mečiui Adamui Kadyrovui, Čečėnijos didvyrio vardą po to, kai šis sumušė kalinį, kurį Rusijos valdžios institucijos apkaltino parama Ukrainai, rašo „Kyiv Independent“.

Kairėjė – A. Delimkhanovas, dešinėje – A. Kadyrovas.<br>A. Delimkhanovo „Telegram“ paskelbta nuotr.
Kairėjė – A. Delimkhanovas, dešinėje – A. Kadyrovas.<br>A. Delimkhanovo „Telegram“ paskelbta nuotr.
R. Kadyrovas paskelbė vaizdo įra<br>Stop kadras.
R. Kadyrovas paskelbė vaizdo įra<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-10-07 09:38

Įteikęs A. Kadyrovui Čečėnijos aukščiausią regioninį apdovanojimą, R. Kadyrovo dešinioji ranka Adamas Delimchanovas pavadino jį „ryškiu itin kompetentingo, visapusiškai išsilavinusio ir tikslingo jaunuolio pavyzdžiu“.

Savo „Telegram“ kanalo įraše A. Delimkhanovas taip pat išvardijo savo „brangaus sūnėno“ pasiekimus. Pavyzdžiui, tai, kad A. Kadyrovas išmoko Koraną mintinai ir „iškovojo daugybę ryškių ir besąlygiškų pergalių prestižiniuose mišrių kovos menų turnyruose“.

Pranešimas apie apdovanojimą paskelbtas po to, kai kalinamas Rusijos pilietis Nikita Žuravelis buvo sumuštas A. Kadyrovo.

Gegužės mėnesį 19-metis Rusijos pilietis N. Žuravelis buvo suimtas už tai, kad tariamai prie mečetės Rusijos Volgogrado mieste sudegino Koraną. Rusijos teisėsauga apkaltino vyrą bendradarbiavimu su Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) ir iškėlė jam baudžiamąją bylą dėl „religinių jausmų įžeidimo“.

Jei bus pripažintas kaltu, N. Žuravelis kalėjime gali praleisti iki metų. Netrukus po sulaikymo N. Žuravelis be jokio teisinio pagrindo buvo perkeltas į Čečėniją.

Rusijos nepriklausoma žiniasklaidos priemonė „Meduza“ pranešė, kad rugpjūčio mėnesį N. Žuravelis apkaltino A. Kadyrovą, kad šis jį sumušė ikiteisminio sulaikymo centre.

Po kelių dienų R. Kadyrovas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip jo sūnus žiauriai muša sulaikytą vyrą. Čečėnijos vadovas taip pat gyrė tokį veiksmą.

„Jis jį sumušė ir pasielgė teisingai“, – „Telegram“ rašė R. Kadyrovas.

Rusijoje kilus skandalui dėl R. Kadyrovo spjūvio ant šalies įstatymų ir teisingumo teisėsaugininkai buvo priversti formaliai pradėti tyrimą. Po mėnesį trukusio tyrimo Grozno policija atsisakė kelti bylą, nes A. Kadyrovui tėra 15 metų ir baudžiamoji byla už tokį nusikaltimą jam negali būti keliama.

Oficialus pasiteisinimas: pagal įstatymus už tokio pobūdžio nusikaltimus baudžiamojon atsakomybėn gali būti patraukti tie asmenys, kurie yra sulaukę 16 metų.

R. Kadyrovo valdoma Čečėnijos Respublika apibūdinama kaip vienas pavojingiausių pasaulio regionų. Nusikalstama veikla regione apima dingimus ir pagrobimus, neteisėtą įkalinimą, kankinimus, moterų lytinių organų žalojimą ir neteismines egzekucijas, kurias vykdo valdžios institucijos, nukreiptas prieš LGBTQ+ narius.

JK ir JAV įvedė sankcijas R. Kadyrovui, o pareigūnai kaltina jį vadovaujant „administracijai, kuri yra įsitraukusi į žmonių dingimus ir neteisminius nužudymus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.