Du aukšto rango Lenkijos kariuomenės vadovai pranešė atsistatydinę

Likus vos kelioms dienoms iki įtemptų parlamento rinkimų atsistatydino Lenkijos kariuomenės štabo viršininkas ir kariuomenės operacijų vadovas, antradienį pranešė jų atstovai.

Lenkija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2023, 1:21 PM, atnaujinta Oct 10, 2023, 1:22 PM

Pareigūnai nenurodė atsistatydinimų priežasties, tačiau Lenkijos žiniasklaida pranešė, kad abu kariškiai konfliktavo su gynybos ministru.

„Generolas Rajmundas Andrzejczakas įteikė atsistatydinimo pareiškimą (...) pirmadienį“, – naujienų agentūrai AFP sakė jo atstovė spaudai pulkininkė Joanna Klejszmit. „Kaip ir bet kuris karys, jis turi teisę atsistatydinti nenurodydamas priežasties“, – sakė ji.

Taip pat atsistatydino kariuomenės operacijų vadovas generolas Tomaszas Piotrowskis.

Lenkijos žiniasklaida pranešė, kad abu generolai, ėję pareigas nuo 2018 m., nusprendė pasitraukti po konflikto su gynybos ministru Mariuszu Blaszczaku, jie nepritarė mėginimams įtraukti kariuomenę į kampaniją prieš įtemptus parlamento rinkimus sekmadienį.

Dabar opozicija pareikalavo ir gynybos ministro atsistatydinimo.

„Ukrainoje vyksta karas, taip pat karas Artimuosiuose Rytuose, o Lenkijos kariuomenė byra“, – socialiniame tinkle X paskelbė opozicinės Naujosios kairės partijos parlamentinės grupės vadovas Krzysztofas Gawkowskis. Jis sakė, kad valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ veiksmai „paliko mus be gynybos per didžiausią įmanomą krizę“.

Lenkijos santykiai su kaimyne Ukraina apkarto, nors iki šiol Varšuva buvo svarbiausia Kyjivo, atremiančio Rusijos 2022 m. vasario 24 d. pradėtą invaziją, rėmėja.

Per parlamento rinkimus „Teisės ir teisingumo“ populistai turėtų laimėti daugiausia balsų, bet greičiausiai parlamente daugumos neturės. Tikėtina jų koalicijos partnerė yra kraštutinių dešiniųjų Konfederacijos partija, norinti, kad Lenkija nustotų siųsti pagalbą Ukrainai, ir kritikuojanti pabėgėlių iš Ukrainos teises.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.