Seksualiniais nusikaltimais Kalifornijoje kaltintas ginekologas rastas negyvas: jo aukų skaičius atima žadą

Buvęs Pietų Kalifornijos universiteto ginekologas, dėl kurio universitetas turi išmokėti šimtams moterų daugiau kaip 1 mlrd. JAV dolerių išmokų dėl kaltinimų seksualiniu išnaudojimu, trečiadienį buvo rastas negyvas savo namuose, pranešė jo advokatas.

George'as Tyndallas.<br>AP/Scanpix nuotr.
George'as Tyndallas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2023, 9:53 PM

76 metų George'as Tyndallas laukė teismo dėl daugiau kaip dviejų dešimčių kaltinimų seksualiniu išnaudojimu 2009–2016 m. universiteto studentų sveikatos centre. 2019 m. jis nepripažino savo kaltės ir buvo paleistas už užstatą prieš teismo posėdį, kuris dar nebuvo paskirtas. Jo advokatas Leonardas Levine'as ketvirtadienį patvirtino jo mirtį.

Artima draugė trečiadienį nuvyko į G.Tyndallo namus Los Andžele po to, kai jis neatsiliepė į jos telefono skambučius, sakė L.Levine'as. Ji rado jį negyvą lovoje.

L.Levinas sakė, kad, pirminiais duomenimis, nėra jokių žmogžudystės ar savižudybės įrodymų.

Advokatas teigė, kad vėliau šį mėnesį G.Tyndallas vėl turėjo stoti prieš teismą, kad būtų paskirta jo bylos nagrinėjimo data. Jo klientas neigė bet kokius neteisėtus veiksmus ir norėjo pateikti savo bylą prisiekusiesiems.

„Jis visada tvirtino esąs nekaltas“, – sakė L.Levine'as.

2019 m. G.Tyndallui iš pradžių buvo pateikti 35 kaltinimai dėl nusikalstamos veikos, tačiau vėliau jų skaičius buvo sumažintas iki 27, pranešė „Los Angeles Times“. Aštuoniolika kaltinimų buvo dėl seksualinio įsiskverbimo į nesąmoningą asmenį, o devyni – dėl seksualinio prievartavimo apgaulės būdu. Kaltinimai susiję su 16 buvusių studentų miestelio sveikatos centro pacienčių.

Kaltinimai G.Tyndallui pirmą kartą pasirodė 2018 m. „Los Angeles Times“ atlikto tyrimo metu, kuris atskleidė, kad dėl gydytojo seksualinio netinkamo elgesio Pietų Kalifornijos universitete (USC) buvo gauta skundų dar praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje. Universitete jis dirbo beveik tris dešimtmečius.

2016 m. G.Tyndallas buvo nušalintas nuo darbo universitete, kai viena slaugytoja apie jį pranešė išžaginimo krizių centrui. Kitais metais jam pavyko tyliai atsistatydinti su didele išmoka.

Šimtai moterų kreipėsi į policiją, kad praneštų apie savo kaltinimus, tačiau kai kurie atvejai neatitiko 10 metų senaties termino, o kiti nesiekė baudžiamųjų kaltinimų lygio arba trūko įrodymų, kad būtų galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Vis dėlto, jei jis būtų buvęs pripažintas kaltu, jam būtų grėsę iki 64 metų kalėjimo.

Kol buvo nagrinėjama baudžiamoji byla, USC susitarė dėl 852 mln. dolerių ieškinio su daugiau kaip 700 moterų, kurios apkaltino ilgametį koledžo ginekologą seksualiniu išnaudojimu, – 2021 m. paskelbė aukų advokatai ir USC. Manoma, kad tai buvo rekordinė suma už ieškinį dėl seksualinio išnaudojimo prieš universitetą.

G.Tyndalas buvo apklaustas dėl susitarimo ir atsakymuose iš esmės pasinaudojo savo teise neduoti parodymų prieš save, sakė ieškovių advokatai. Nors jis pasirašė susitarimą, jis neprisidėjo prie jo jokiais pinigais ir neprisipažino padaręs kokį nors nusižengimą.

Atskirai USC anksčiau sutiko sumokėti 215 mln. dolerių, kad būtų patenkintas grupinis ieškinys, susijęs su maždaug 18 tūkst. moterų, kurios buvo G.Tyndallo pacientės. Individualios išmokos šioms nukentėjusiosioms svyruoja nuo 2 500 iki 250 tūkst. JAV dolerių ir buvo išmokėtos neatsižvelgiant į tai, ar moterys oficialiai apkaltino G.Tyndallą priekabiavimu ar užpuolimu.

2019 m. rugsėjį G.Tyndallas atsisakė gydytojo licencijos.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.