Po mokytojo nužudymo Prancūzijoje paskelbtas padidintas budrumas, dislokuojama 7 tūkst. karių

Šeštadienį Prancūzija pranešė dislokuosianti 7 000 karių, paskelbusi aukščiausio lygio pavojų po incidento mokykloje, kai čečėnų kilmės užpuolikas mirtinai subadė mokytoją ir sunkiai sužeidė dar tris žmones.

Žmogžudystė Prancūzijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žmogžudystė Prancūzijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žmogžudystė Prancūzijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Žmogžudystė Prancūzijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Žmogžudystė Prancūzijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Žmogžudystė Prancūzijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Žmogžudystė Prancūzijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Žmogžudystė Prancūzijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 14, 2023, 11:23 AM, atnaujinta Oct 14, 2023, 11:27 AM

Išpuolis įvykdytas šiaurės rytiniame Araso mieste, jame gyvena daug žydų ir musulmonų. Policija sulaikė įtariamą užpuoliką Mohammedą Mogučkovą, arabiškai šaukusį „Allahu akbar!“, rodo pirminis tyrimas.

Valdžia leido suprasti, kad išpuolis galėjo būti susijęs su besitęsiančiu smurtu Artimuosiuose Rytuose, prezidentas Emmanuelis Macronas pasmerkė jį kaip „islamistų teroro“ aktą.

Prezidentūra pranešė, kad karių dislokavimas bus baigtas iki pirmadienio vakaro.

„Šią mokyklą sukrėtė barbariškas islamistų terorizmas“, – po apsilankymo mokykloje sakė E. Macronas ir pridūrė, kad auka „tikriausiai išgelbėjo daug gyvybių“, drąsiai stojusi prieš užpuoliką. E. Macronas taip pat sakė, kad saugumo pajėgos sužlugdė dar vieną ataką kitame regione. Vidaus reikalų ministerijos teigimu, prezidentas turėjo omenyje „radikalizuotą“ vyrą, sulaikytą išeinantį iš maldų salės Paryžiaus rajone, turėjusį draudžiamą ginklą.

Vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas vėliau pareiškė, kad tikriausiai yra ryšys tarp įvykių Artimuosiuose Rytuose ir incidento Arase. Prancūzija padidino budrumą iki aukščiausio lygio po penktadienį E. Macrono vadovauto saugumo susitikimo.

Šaltinis policijoje sakė, kad penktadienį policija sulaikė aštuonis žmones. Be užpuoliko, „tyrimo tikslais“ buvo suimti keli jo šeimos nariai, įskaitant vieną jo brolių ir seserį, sakė kiti šaltiniai policijoje. Šalies kovos su terorizmu prokuroras pranešė apie pradėtą tyrimą.

Vyresnis nei 20 metų M. Mogučkovas kilęs iš daugiausia musulmonį gyvenamos Čečėnijos, Rusijos pietinio Kaukazo regiono. Jis jau buvo įtrauktas į Prancūzijos nacionalinį registrą kaip potencialiai keliantis grėsmę saugumui, naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis policijoje, jį stebėjo Prancūzijos vidaus žvalgybos agentūra DGSI.

Mokytojas prancūzas buvo peiliu subadytas į kaklą ir krūtinę. Šaltinis pridūrė, kad buvo sužeistas mokyklos apsaugos darbuotojas, jam daug kartų durta peiliu ir jis kovoja už savo gyvybę, dar vieno sužaloto mokytojo būklė ne tokia sunki. Pasak kovos su terorizmu prokuroro Jeano Francois Ricard‘o, nukentėjo ir valytoja. Nebuvo sužeistas nė vienas mokinys, pranešė kitas policijos šaltinis.

Išpuolis įvykdytas praėjus beveik trejiems metams, kai 2020 m. spalio 16 d. taip pat čečėnas nupjovė galvą mokytojui Samueliui Paty, jis buvo užpultas netoli mokyklos, kurioje dirbo, Paryžiaus priemiestyje.

Policija pranešė, kad 17-metis M. Mogučkovo brolis buvo sulaikytas netoli kitos mokyklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.