Rinkimus Naujojoje Zelandijoje laimėjo konservatorių partijos

Naujosios Zelandijos gyventojai šeštadienį didele persvara išrinko naują konservatorių valdžią, dabartinis ministras pirmininkas Chrisas Hipkinsas pripažino, kad jo centro kairiosios Leiboristų partijos šešeri valdymo metai baigėsi.

Ch. Luxonas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ch. Luxonas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2023, 4:20 PM, atnaujinta Oct 14, 2023, 4:21 PM

Ch. Hipkinsas, sausį pakeitęs charizmatiškąją dvi kadencijas vadovavusią Jacindą Ardern, sakė, kad jo padėtis neleidžia jam sudaryti vyriausybės, ir jau pasveikino būsimą premjerą Christopherį Luxoną. „Šio vakaro rezultatas nėra toks, kokio norėjome, bet noriu, kad didžiuotumėtės tuo, ką pasiekėme per pastaruosius šešerius metus“, – sakė Ch. Hipkinsas leiboristų šalininkams Velingtone.

Suskaičiavus 97 proc. balsų rezultatai rodo, kad Nacionalinė partija ir jos koalicijos partnerė ACT laimėjo 61 vietą, to pakanka turėti daugumą 120 vietų Naujosios Zelandijos parlamente. Skaičiai rodo, kad Nacionalinė partija ir ACT galės sudaryti kitą vyriausybę, sakė Ch. Luxonas, buvęs oro linijų vadovas.

Per rinkimų kampaniją dominavo vis sunkėjanti ekonominė padėtis ir gyvenimo išlaidų šuolis, smarkiai paveikęs Naująją Zelandiją. „Pažadu jums, kad Nacionalinė partija pasirūpins kiekvienu Naujosios Zelandijos gyventoju“, – sakė Ch. Luxonas, pažadėjęs „stiprinti ekonomiką ir suteikti mokesčių lengvatas“.

53 metų lyderis, teigiantis, kad miega tik penkias valandas per parą, sparčiai iškilo politikoje. Vos prieš ketverius metus jis dirbo privačiame sektoriuje, septynerius metus buvo „Air New Zealand“ generalinis direktorius, o 2019 m. atėjęs į politiką buvo vertinamas kaip būsimas lyderis.

Per pirmąsias 100 valdymo dienų Nacionalinė partija planuoja triuškinti jaunimo nusikalstamumą, uždrausti mobiliuosius telefonus mokyklose ir panaikinti leiboristų vyriausybės planus padidinti degalų mokesčius.

Tiek Ch. Luxonas, tiek Ch. Hipkinsas viliojo rinkėjus pažadais sumažinti kylančias benzino kainas, ištaisyti nuolatinį būsto trūkumą ir sustabdyti sparčiai maisto produktų brangimą. „Sumažinsime gyvenimo išlaidas. Atkursime įstatymą ir tvarką. Teiksime geresnę sveikatos priežiūrą ir auklėsime vaikus, kad užaugę jie galėtų gyventi tokį gyvenimą, apie kokį svajoja“, – sakė Ch. Luxonas.

Leiboristų partija, 2020 m. laimėjusi rinkimus vadovaujant J. Ardern, patyrė vieną didžiausių pralaimėjimų, rinkimai jos atstovams lėmė tik 34 vietas parlamente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.