V. Putinas ateinančią savaitę vyks į Kiniją

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kitą savaitę lankysis Kinijoje, kur susitiks su šios šalies vadovu Xi Jinpingu. Jis sieks gilinti santykius tarp abiejų valstybių, kurios yra didžiausios strateginės JAV konkurentės, skelbia „Reuters“.

V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2023, 3:38 PM, atnaujinta Oct 15, 2023, 3:40 PM

V. Putinas spalio 17–18 d. Pekine dalyvaus „Vienos juostos, vieno kelio forume“ (angl. Belt and Road Forum). Tai bus jo pirmasis vizitas už buvusios Tarybų Sąjungos ribų po to, kai Hagoje įsikūręs Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) kovo mėnesį išdavė jo arešto orderį dėl vaikų deportacijos iš Ukrainos.

Kinija ir Rusija paskelbė „beribę“ partnerystę 2022 m. vasarį, kai V. Putinas lankėsi Pekine, o po kelių dienų pasiuntė dešimtis tūkstančių karių į Ukrainą, pradėdamas didžiausią karą Europoje po Antrojo pasaulinio karo laikų.

JAV laiko Kiniją savo didžiausia konkurente, o Rusiją – valstybe, keliančia didžiausią pavojų. JAV prezidentas Joe Bidenas yra sakęs, kad XXI amžiuje vyks egzistencinė kova tarp demokratinių ir autokratinių valstybių.

Harvardo universiteto profesorius Grahamas Allisonas, buvęs gynybos sekretoriaus padėjėjas prezidento Billo Clintono administracijoje, sako, kad JAV teks pripažinti nepatogų faktą, kad viena kylanti sisteminė varžovė ir kita revanšistinė valstybė su didžiausiu branduoliniu arsenalu pasaulyje išvien tvirtai laikosi kurso oponuoti JAV.

J. Bidenas Xi Jinpingą yra vadinęs diktatoriumi, o V. Putiną – žudiku, kuris negali likti valdžioje. Pekinas ir Maskva griežtai reagavo į tokius žodžius.

Po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą V. Putinas daugiausiai lankydavosi buvusios Tarybų Sąjungos valstybėse, tačiau pernai vyko į Iraną derybų su ajatola Ali Khamenei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.