Mirė buvęs Suomijos prezidentas ir Nobelio taikos premijos laureatas M. Ahtisaari

Sulaukęs 86 metų Helsinkyje mirė buvęs Suomijos prezidentas ir Nobelio taikos premijos laureatas Martti Ahtisaari, kovojęs su Alzheimerio liga, pirmadienį pranešė prezidento kanceliarija.

Martti Ahtisaari.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Martti Ahtisaari.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-16 11:12, atnaujinta 2023-10-16 11:13

„Su giliu liūdesiu pasitikome žinią apie prezidento Martti Ahtisaari mirtį“, – sakoma dabartinio prezidento Sauli Niinisto pareiškime.

1994–2000 metais ėjęs prezidento pareigas, kaip tarpininkas vykdęs derybas dėl konfliktų užbaigimo visame pasaulyje – nuo Indonezijos iki Kosovo ir Namibijos, pelnė pasaulinį pripažinimą ir 2008 metų Nobelio taikos premiją, kuri tapo daugiau kaip 40 metų trukusios įspūdingos karjeros dalimi.

Buvęs JT diplomatas pelnė pripažinimą prižiūrėdamas 2005 metų Indonezijos vyriausybės ir Laisvojo Ačeho judėjimo (GAM) sukilėlių susitaikymą, užbaigusį tris dešimtmečius trukusį konfliktą, per kurį žuvo apie 15 000 žmonių.

Abi pusės apibūdino M. Ahtisaari kaip kietą derybininką, bet turintį humoro jausmą ir šiltą žmogų.

„Turiu be galo daug kantrybės. Paprastai nepykstu, bet galiu būti griežtas“, – vėliau sakė jis, pridurdamas, kad, jo nuomone, jo sėkmės raktas yra gebėjimas suprasti žmones.

M. Ahtisaari taip pat padėjo Kosovui eiti nepriklausomybės keliu, nors jam net ir intensyviomis pastangomis nepavyko pasiekti susitarimo su Serbija iki Prištinai 2008 metais vienašališkai paskelbiant nepriklausomybę.

M. Ahtisaari 2021 metų rugsėjį pasitraukė iš viešojo gyvenimo, nes jis vis labiau kentėjo nuo Alzheimerio ligos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.