Norvegijos užsienio reikalų ministrė atleista dėl vyro prekybos akcijomis

Pirmadienį Norvegijos ministras pirmininkas Jonas Gahras Store atleido užsienio reikalų ministrę Anniken Huitfeldt dėl akcijų įsigijimo skandalo ir platesnės jo centro kairės vyriausybės pertvarkos.

Norvegijos ministras pirmininkas Jonas Gahras Store atleido užsienio reikalų ministrę Anniken Huitfeldt.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Norvegijos ministras pirmininkas Jonas Gahras Store atleido užsienio reikalų ministrę Anniken Huitfeldt.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Norvegijos ministras pirmininkas Jonas Gahras Store.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Norvegijos ministras pirmininkas Jonas Gahras Store.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 16, 2023, 6:48 PM

Ilgai premjero globotine laikyta A. Huitfeldt rugpjūčio 30 d. pripažino, kad 2021 m. jai tapus užsienio reikalų ministre jos vyras įsigijo akcijų „daug didesniais kiekiais, nei ji anksčiau maniusi“. Investicijos, įskaitant į gynybos grupę „Kongsberg Gruppen“, turėjusią naudos iš Norvegijos valstybinių užsakymų vykstant karui Ukrainoje, sukėlė klausimų dėl galimo interesų konflikto. „Labai atsiprašau, kad padariau klaidų, susijusių su mano objektyvumu“, – sakė 53 metų leiboristų ministrė.

Šį reikalą tiria parlamento komitetas, tačiau policija tyrimo nepradėjo.

„Akcijų pirkimo ir pardavimo problema yra viena iš jos pasitraukimo priežasčių, bet ne vienintelė“, – žurnalistams sakė J. G. Store ir pridūrė, jog tai buvo „sunkus sprendimas“. Ministras pirmininkas sakė, kad įtakos turėjo ir rinkėjų nepasitikėjimas, paveikęs Leiboristų partijos prastus rezultatus per vietos rinkimus rugsėjo pradžioje.

„Tikiu Anniken versija, kad ji nežinojo“ apie savo vyro akcijų sandorius, sakė premjeras.

A. Huitfeldt pakeis Espenas Barthas Eide, šias pareigas ėjęs 2011–2012 m., o iki pirmadienio buvęs klimato ir aplinkos ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.