Rusų žvalgyba bando verbuoti europiečius per Rusijos geografų draugiją, rodo žurnalistų tyrimas

Rusijos žvalgybos agentai, apsimetę Rusijos geografų draugijos (RGS) atstovais, paprašė Norvegijos piliečio nufotografuoti karinius objektus netoli Alto ir Trumsės miestų.

Karinės technikos taisykla centrinėje Norvegijoje.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Karinės technikos taisykla centrinėje Norvegijoje.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2023, 5:01 PM

Taip teigiama „Current Time and System Project“ atliktame tyrime, įkeltame į „YouTube“.

Rusakalbis Norvegijos pilietis pranešė, kad Rusijos žvalgybos agentai, apsimetę Rusijos geografų draugijos darbuotojais, bandė jį užverbuoti, siūlydami nufotografuoti kelis karinius objektus netoli Alto ir Trumsės miestų Norvegijos šiaurėje.

Kita tema, kuria domėjosi „RGS atstovai“, buvo situacija vienoje iš Norvegijos mečečių, kur „du vaikinai iš buvusių sovietinių respublikų, musulmonai, tariamai sudarė tos pačios lyties santuoką“.

Už užduoties atlikimą Norvegijos piliečiui buvo pažadėta daugiau kaip 1 000 dolerių per dieną, taip pat pasiūlyta vykti į „geografų konferenciją“ Murmanske arba Archangelske.

Vyras pateikė abiejų verbuotojų vardus ir pavardes, jų kontaktinius duomenis, taip pat jo pasakojimą patvirtinantį pokalbio garso įrašą. Žurnalistai identifikavo minėtus asmenis, tačiau jų vardų ir pavardžių savo tyrime neatskleidė. Jie taip pat neįvardijo ir Norvegijos piliečio, pranešusio apie verbuotojus, pavardės – visa tai dėl to, kad nei jis, nei verbuotojai ir jų šeimos nesusidurtų su jokiomis grėsmėmis.

Įrašai ir susirašinėjimas buvo perduoti Norvegijos policijai, kuri atlieka tyrimą. Šnipinėjimas Norvegijoje yra kriminalinis nusikaltimas, už kurį gresia iki 15 metų kalėjimo.

Rusijos geografų draugijai netaikomos ES ir JAV sankcijos. Jos pirmininkas yra Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu, o globėjas – prezidentas Vladimiras Putinas.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Norvegijoje buvo sulaikytas vyras, turėjęs Brazilijos asmens tapatybės kortelę Jose Jammaria vardu. Paaiškėjo, kad tikrasis jo vardas ir pavardė yra Michailas Mikušinas. Norvegijos policijos specialioji tarnyba (PST) mano, kad minėtas asmuo iš tikrųjų yra Rusijos pilietis, kuris slapta šnipinėjo Rusijos naudai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.