Argentinos lauks antras prezidento rinkimų ratas

Argentinos lauks antras prezidento rinkimų ratas, kuriame susigrums ekonomikos ministras Sergio Massa ir prieš isteblišmentą nusiteikęs autsaideris Javieras Milei, sekmadienį parodė balsavimo rezultatai.

Rinkimai Argentinoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rinkimai Argentinoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rinkimai Argentinoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rinkimai Argentinoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 23, 2023, 8:41 AM, atnaujinta Oct 23, 2023, 8:43 AM

Tai bus kova dėl dviejų visiškai skirtingų valstybės versijų.

Trečioje pagal dydį Lotynų Amerikos ekonomikoje šiuo metu fiksuojama triženklė infliacija, o šalį jau kelis dešimtmečius krečia pasikartojančios fiskalinės krizės, lydimos skolų, netinkamo finansų valdymo ir nepastovaus valiutos kurso.

Charizmatiškasis S. Massa, kuris atstovauja valdančiajai centro kairės peronistų koalicijai, pranoko lūkesčius ir užėmė pirmąją vietą su 36,4 proc. balsų, nors jam esant valdžioje buvo užregistruota rekordinė metinė infliacija ir skurdo lygis.

„Mūsų šalis yra atsidūrusi sudėtingoje situacijoje... vis dėlto jūs patikėjote, kad mes esame geriausias įrankis žengti naują žingsnį Argentinos istorijoje“, – Buenos Airėse kreipdamasis į savo džiūgaujančius rėmėjus pareiškė S. Massa.

Tuo metu libertaras J. Milei, kuris į politinius renginius atsinešdavo grandininį pjūklą ir žadėdavo nurėžti viešąsias išlaidas bei dolerizuoti ekonomiką, surinko 30,51 proc. balsų.

Roko dainas dainuojantis, „TikTok“ išmanantis autsaideris, regis, atėjo iš niekur, kad galėtų mesti iššūkį tradicinėms politinėms partijoms, o tai sujaudino argentiniečius, kuriems įgriso ekonominiai sunkumai.

„Šiandien yra istorinė diena, nes du trečdaliai balsavo už permainas“, – tvirtino J. Milei.

 

S. Massa ir J. Milei susirungs antrajame rinkimų rate, kuris įvyks lapkričio 19 dieną. Laimėtojas darbą prezidento poste pradės gruodžio 10 dieną.

„Gyvenimo kokybė“

Sakydamas pergalės kalbą S. Massa siekė pateikti save kaip santūresnį kandidatą, lyginant su J. Milei, kurį išpopuliarino jo pikti komentarai, kritikuojantys „vogiančią ir niekam tikusią politinę klasę“ bei itin prastą šalies ekonomikos būklę.

Rinkimų kampanijos metu S. Massa stengėsi pabrėžti, ką jo oponentų planai apkarpyti elektros ir viešojo transporto subsidijas reikštų žmonių kišenėms. Norėdamas pavergti rinkėjus, S. Massa prieš balsavimą inicijavo išlaidų kampaniją ir sumažino pajamų mokestį didelei gyventojų daliai. Analitikai mano, kad šis sprendimas dar labiau pablogins trapią šalies finansinę situaciją.

Libertaras ekonomistas J. Milei nustebino apklausų rengėjus, kai lenktynėse dėl valstybės vadovo posto išsiveržė į priekį ir rugpjūtį laimėjo pirminius rinkimus su 30 proc. balsų.

Tačiau pirmajame balsavimo rate jis surinko tokį pat balsų skaičių.

Nors kai kurie žmonės nori radikalių permainų, „nemažai argentiniečių rizikuoja patirti didelių nuostolių, jei būtų išformuota socialinė gerovės valstybė“, kuri remia milijonus gyventojų, teigia Vašingtone veikiančios organizacijos „Wilson Center“ atšakos „Argentina Project“ vadovas Benjaminas Gedanas.

„Jei J. Milei politiniuose renginiuose pasirodo su grandininiu pjūklu, kitame šio pjūklo gale yra žmonių gyvenimo kokybė“, – pažymi jis.

Nepaisant to, pasak B. Gedano, vis vien laukia atkakli S. Massa'os ir J. Milei dvikova dėl daugiau nei 8 mln. balsų, kurie atiteko trečią vietą užėmusiai buvusiai saugumo ministrei Patriciai Bullrich ir dar dviem kandidatams.

Nusiteikimo prieš isteblišmentą tendencija

Analitikai sako, kad J. Milei proveržis atitinka regioninę simpatijų prieš isteblišmentą nusiteikusioms partijoms tendenciją. J. Milei dažnai lyginamas su buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu ar buvusiu Brazilijos vadovu Jairu Bolsonaro.

J. Bolsonaro sūnus Eduardas sekmadienį buvo J. Milei rinkimų štabe, kad parodytų savo paramą.

„Manau, kad J. Milei laimės, nesvarbu, ar tai įvyks pirmajame, ar antrajame rate“, – tikino jis.

J. Milei, kuris save apibūdina kaip „anarchokapitalistą“, yra prieš abortus ir lytinį švietimą ir taip pat nori atsisakyti maždaug dešimties ministerijų. Negana to, jis netiki, kad žmonijai tenka atsakomybė dėl klimato kaitos.

Kadangi 40 proc. Argentinos populiacijos gyvena skurde, o vidurinioji klasė yra parklupdyta, daugybė rinkėjų linksta link J. Milei ir vertina tradicines partijas kaip jų vargo architektes.

Nemažai savo balsą atidavusių žmonių nuogąstavo dėl rinkimų poveikio nepastoviam peso kursui ir infliacijai. Jie sakė, kad renkasi tą variantą, kuris yra mažiau blogas.

„Yra tiek daug neapibrėžtumo... ir baimės, tarp šių kandidatų nėra nė vieno, kuris atstovautų man. Nėra nė vieno (kandidato), kuris galėtų įgyvendinti pokyčius, kurių reikia Argentinoje“, – teigė 40-metė grafinio dizaino specialistė Maria Olguin.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.