Apklausa: dauguma lenkų mano, kad J. Kaczyńskis turėtų trauktis iš PiS vadovo posto

Dauguma Lenkijos piliečių mano, kad Jarosławas Kaczyńskis turėtų trauktis iš Teisės ir teisingumo partijos (PiS) vadovo posto. Tokią išvadą leidžia daryti apklausos, kurią leidinio „Rzeczpospolita“ užsakymu surengė institutas IBRiS, rezultatai.

J. Kaczynskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Kaczynskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2023, 10:29 AM, atnaujinta Oct 24, 2023, 10:30 AM

Tyrimo dalyviai turėjo atsakyti į klausimą: „Kaip manote, ar J. Kaczyńskis turėtų palikti PiS pirmininko postą?“

57,8 proc. apklaustųjų į šį klausimą atsakė teigiamai (43,5 proc. – „tikrai taip“ ir 14,3 proc. – „veikiau taip“). Priešingos nuomonės laikosi 27,3 proc. lenkų – 13,6 proc. respondentų pareiškė „tikrai ne“, 13,7 proc. – „veikiau ne“. 14,9 proc. tyrimo dalyvių į šį klausimą atsakė „nežinau“.

„Rzecpospolita“ atkreipia dėmesį į tai, kad iki šiol nebuvo paskelbta jokių deklaracijų, o J. Kaczyńskio populiarumas tarp tvirtų partijos šalininkų nekelia abejonių. „Mūsų apklausos duomenimis, 71 proc. žmonių, balsavusių už PiS per praėjusius rinkimus, nenori („tikrai“ arba „veikiau“), kad jis paliktų partijos lyderio pareigas. Tačiau 21 proc. mano, kad jis turėtų pasitraukti. Toks teigiamas jam rezultatas yra įmanomas tik tarp jo paties rinkėjų“, – rašo leidinys.

Jis priduria, jog absoliuti dauguma kitų partijų rinkėjų yra įsitikinę, kad J. Kaczyńskis jau turėtų atsisakyti savo funkcijų partijoje. Tarp Trečiojo kelio šalininkų taip manančių yra 88 proc., tarp Konfederacijos rėmėjų – 82 proc., tarp Piliečių koalicijos (KO) rinkėjų – 78 proc., o tarp balsuojančiųjų už Naujuosius kairiuosius – 65 proc.

Pasak leidinio, moterys kur kas griežčiau nusiteikusios PiS pirmininko atžvilgiu: 65 proc. jų nori, kad jis trauktųsi iš šių pareigų, taip manančių vyrų yra 52 proc.

Apklausa buvo surengta spalio 20–21 dienomis, joje dalyvavo 1 100 respondentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.