Bulgarija statys du JAV gamybos branduolinius reaktorius

Bulgarija, siekianti diversifikuoti savo energijos šaltinius, trečiadienį pritarė dviejų branduolinių reaktorių statybai pagal amerikietišką technologiją.

Bulgarija statys du JAV gamybos branduolinius reaktorius.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Bulgarija statys du JAV gamybos branduolinius reaktorius.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2023, 5:53 PM

Abu naujieji reaktoriai bus pastatyti prie Dunojaus upės, ten pat, kur dabar yra valstybinė Kozlodujaus elektrinė, šiuo metu naudojanti rusišką kurą savo dviejuose sovietmečiu statytuose 1 000 megavatų galios reaktoriuose.

Vienintelė šalies atominė elektrinė praėjusiais metais pasirašė susitarimus dėl branduolinio kuro tiekimo diversifikavimo nuo 2024 metų, siekdama atsisakyti tiekimo iš Rusijos dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Naujieji reaktoriai, kurių bendra galia sieks 2 300 MW, naudos „Westinghouse“ technologiją, sakoma vyriausybės pranešime.

Pirmasis reaktorius turėtų būti pastatytas 2033 metais, o antrasis – dar po dvejų ar trejų metų, sakė ministras pirmininkas Nikolajus Denkovas.

Bulgarija šiam projektui skyrė pirmuosius 500 mln. levų (250 mln. eurų).

Kozlodujaus AE birželio mėnesį jau pasirašė sutartį su „Westinghouse Electric“ dėl parengiamųjų inžinerinių darbų.

Bulgarijos šiaurėje esanti elektrinė tiekia trečdalį šaliai reikalingos elektros energijos.

Prasidėjus karui Ukrainoje, Bulgarija ėmė sparčiau ieškoti būdų, kaip diversifikuoti energijos šaltinius, kad nustotų beveik visiškai priklausyti nuo Rusijos.

Projektas išplėsti dabartinę atominę elektrinę nauju JAV gamybos reaktoriumi buvo pradėtas dar ankstesnės administracijos laikais.

Kita vertus, 2021 metais buvo atsisakyta projekto statyti naują atominę elektrinę pagal rusišką technologiją Belenėje, taip pat šiaurėje.

Anglį deginančios elektrinės turi būti uždarytos iki 2038 metų, nes tai yra Bulgarijos įsipareigojimų pagal Europos žaliąjį susitarimą dalis.

Prieš mėnesį kalnakasių organizacijos, protestuodamos prieš uždarymus užblokavo kelis kelius, įskaitant dvi automagistrales.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.