Vokietijoje sulaikytas vyras, įtariamas planavęs išpuolį

Vakarų Vokietijos Eseno miesto policija antradienį pranešė sulaikiusi vyrą, kurio elgesyje įžvelgta „galimo išpuolio scenarijaus požymių“.

 Vokietijoje sulaikytas vyras, įtariamas planavęs išpuolį.<br>dpa/Scanpix nuotr.
 Vokietijoje sulaikytas vyras, įtariamas planavęs išpuolį.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2023, 8:34 AM

Tiriama, ar šis „policijai žinomas“ asmuo rengė išpuolį, sakoma policijos pranešime. Vyras buvo sulaikytas savo namuose Diuisburge, jie buvo apieškoti, sakoma pranešime.

Remiantis keliais žiniasklaidos pranešimais, šis vyras yra 29 metų Vokietijos ir Egipto pilietis, įariamas planavęs užpulti Izraelį palaikančią demonstraciją.

Savaitraštis „Der Spiegel“ ir populiarus laikraštis „Bild“ pranešė, kad policija iš užsienio žvalgybos tarnybos gavo informacijos, kad vyras, be kita ko, internete ieškojo informacijos apie Izraelį palaikančias demonstracijas ir su džihadistais susijusio turinio, tai pakurstė baimę, kad jis ketino suplanuoti užpuolimą. Pasak „Der Spiegel“, neaišku, ar įtariamasis taikėsi į konkrečią demonstraciją.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, perspėjimas buvo pripažintas pakankamai rimtu, o įtariamasis, žinomas kaip Tarikas S., buvo suimtas pagal Rizikos prevencijos įstatymą.

Policija baiminosi, kad Izraelio ir „Hamas“ karas galėjo paskatinti vyrą, turintį ilgą islamistinės veiklos istoriją, įvykdyti išpuolį. 2013 m. pabaigoje Tarikas S. per Turkiją keliavo į Siriją, ten prisidėjo prie grupuotės „Islamo valstybė“, rašo „Der Spiegel“. 2016 m. grįžęs į Vokietiją jis buvo suimtas Frankfurto oro uoste ir 2017 m. nepilnamečių teismo nuteistas kalėti penkerius metus už narystę teroristų grupėje.

Po spalio 7 d. „Hamas“ surengto precedento neturinčio išpuolio Izraeliui pradėjus bombarduoti Gazos Ruožą, Vokietijoje vyksta šimtai Izraelį arba palestiniečius palaikančių demonstracijų. Kelios palestiniečiams palankios demonstracijos peraugo į susirėmimus su teisėsauga, ypač Berlyne. Sinagoga sostinėje buvo apmėtyta Molotovo kokteiliais, bet niekas nebuvo sužeistas, žala nepadaryta.

Sekmadienį Berlyne tūkstančiai žmonių dalyvavo demonstracijoje solidarizuodamiesi su Izraeliu ir protestuodami prieš antisemitizmą, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pažadėjo neleisti, kad Vokietijoje plistų prieš žydus nukreipti veiksmai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.