Danija siūlo susiaurintą įstatymą, kuriuo draudžiama deginti koraną

Penktadienį Danijos vyriausybė pristatė pakeistą įstatymo, draudžiančio deginti koraną, projektą, sulaukusi kritikos, kad pirmasis projektas ribotų saviraiškos laisvę ir būtų sunkiai įgyvendinamas.

Protestas prieš korano deginimus Danijos sostinėje Kopenhagoje.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Protestas prieš korano deginimus Danijos sostinėje Kopenhagoje.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2023, 1:54 PM

Skandinavijos valstybė paskelbė apie šiuos planus, kai islamo išpažinėjams šventos knygos išniekinimai Danijoje sukėlė pyktį musulmonų šalyse, o tai, pasak vyriausybės, kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

Teisingumo ministerijos pranešime sakoma, kad įstatymo projektas buvo susiaurintas „taikantis tik į nederamą elgesį su reikšmingos religinės svarbos šventraščiais“. Iš pradžių planuota, kad įstatymo projektas apimtų ir reikšmingos religinės svarbos objektus. Lapkričio 14 d. projektą svarstys Danijos parlamentas Folketingas.

Atsiliepę į dvasininko Moqtados Sadro raginimą liepos pabaigoje prie Danijos ambasados įtvirtintoje Bagdado Žaliojoje zonoje norėjo žygiuoti beveik 1000 protestuotojų.

Pirmąjį įstatymo projektą kritikavo kai kurie politikai, menininkai, žiniasklaidos ir žodžio laisvės ekspertai, jų manymu, tai būtų grįžimas prie šventvagystės įstatymo, kurį Danija panaikino 2017 metais. Policijos ir teismų pareigūnai taip pat baiminosi, kad tokį įstatymą būtų sunku jį įgyvendinti.

„Dėl pakeitimų, kuriuos dabar siūlome, vadovautis įstatymu bus lengviau, taip pat ir policijai bei teismams“, – sakoma teisingumo ministro Peterio Hummelgaardo pranešime ir priduriama, kad terorizmo grėsmė Danijai sustiprėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.