Lenkija prašo leisti ekshumuoti per Antrąjį pasaulinį karą Vakarų Ukrainoje nužudytų lenkų kūnus

1943–1944 m. lenkų žudynės prieškario Lenkijos rytiniuose Voluinės ir Rytų Galicijos regionuose (dabar tai – Vakarų Ukraina) vis dar temdo Ukrainos ir Lenkijos santykius, nors Rusijai įsiveržus į Ukrainą šalys užmezgė glaudžius ryšius.

Lenkija.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Lenkija.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2023, 12:48 PM, atnaujinta Oct 27, 2023, 12:50 PM

Ukrainos nacionalistų organizacija (OUN) kaltinama nužudžiusi apie 100 tūkst. lenkų. Skerdynės vyko įvairiuose kaimuose, bet paprastai bendrai vadinamos Voluinės žudynėmis.

Penktadienį ministro pirmininko kabineto ministras Michalas Dworczykas socialiniame tinkle X pranešė, kad „rastas masinis kapas, kuriame 1945 m. buvo palaidoti nužudyti Pužnikų gyventojai“, ir pridūrė, kad Ukrainos valdžios jau paprašyta leidimo ekshumuoti palaikus.

M. Dworczykas pridūrė, kad po keturis mėnesius trukusių sunkių paieškų „Lenkijos ir Ukrainos ekspertai aptiko masinę kapavietę, kurioje 1945 m. buvo palaidoti buvusio Pužnikų kaimo Ternopilio srityje Vakarų Ukrainoje gyventojai“.

Kultūros ministras Piotras Glinskis socialinėje platformoje X taip pat parašė, kad Lenkija jau paprašė Ukrainos leidimo ekshumuoti ir ištirti palaikus, kad juos būtų galima oriai palaidoti. Jis pridūrė, jog „tai pirmas kartas per devynerius metus, kai Ukrainoje buvo rasti ukrainiečių nacionalistų nužudytų lenkų palaikai“.

Lenkijos naujienų agentūra PAP nurodė, kad daugelį metų Ukrainos vyriausybės nenorėjo leisti lenkų komandoms ieškoti nužudytų lenkų palaikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.