Po kraupių žudynių JAV – žudiko gaudynės: nepavyksta rasti šaulio, aiškėja naujos detalės

Praėjo daugiau nei 24 valandos po kraupių žudynių JAV šiaurinėje Meino valstijoje, tačiau įtampa ir parengtis niekur nepasitraukė. Policija skelbia, kad mažiausiai 22 žmones nužudęs ir dar daugiau sužeidęs šaulys vis dar ieškomas. Tam mestos didelės pajėgos.

Įtariamasis šaulys – R. Cardas.<br>lrytas.lt koliažas.
Įtariamasis šaulys – R. Cardas.<br>lrytas.lt koliažas.
Šaudynės JAV.<br>EPA-ELTA nuotr.
Šaudynės JAV.<br>EPA-ELTA nuotr.
Šaudynės JAV.<br>EPA-ELTA nuotr.
Šaudynės JAV.<br>EPA-ELTA nuotr.
Šaudynės JAV.<br>EPA-ELTA nuotr.
Šaudynės JAV.<br>EPA-ELTA nuotr.
Šaudynės JAV.<br>EPA-ELTA nuotr.
Šaudynės JAV.<br>EPA-ELTA nuotr.
Šaudynės JAV.<br>EPA-ELTA nuotr.
Šaudynės JAV.<br>EPA-ELTA nuotr.
Šaudynės JAV.<br>EPA-ELTA nuotr.
Šaudynės JAV.<br>EPA-ELTA nuotr.
Šaudynės JAV.<br>AP/Scanpix nuotr.
Šaudynės JAV.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 27, 2023, 8:41 AM, atnaujinta Oct 27, 2023, 8:42 AM

Teisėsaugos šaltiniai CNN patvirtino, kad ketvirtadienį Federalinio tyrimų biuro (FTB) specialiosios paskirties komandos atliko kratą paskutiniame žinomame dėl šaudynių įtariamojo Roberto Cardo adresu.

Teisėsaugos šaltiniai teigė, kad krata buvo atliekama pagal tai, kad R.Cardas buvo susijęs su adresu Bowdoine, Meino valstijoje.

Šaltiniai CNN teigė, kad „FTB SWAT“ komandoms išvalius namą, tyrėjai atvyko vykdyti kratos orderio, ieškodami tokių daiktų kaip kompiuteriai, užrašai, ginklai ir bet kokių įrodymų, kurie galėtų rodyti planą įvykdyti šaudynes.

CNN ketvirtadienį netoli to adreso išgirdo garsių trenksmų, taip pat kažkas per megafoną šaukė „FTB“.

Valstijų ir vietos tyrėjai panašiu stiliumi įėjo ir atliko kratą kitoje vietoje, taip pat ketvirtadienį apieškojo R.Cardo automobilį, nurodė šaltiniai. Artimiausiomis dienomis tikimasi panašių kratų kitose vietose.

Meino senatorė pranešė, kad pareigūnai tęsia įtariamojo paiešką

Meino senatorė Susana Collins dieną, kai per masines šaudynes Lewistone žuvo mažiausiai 22 žmonės ir dar daugelis buvo sužeisti, pavadino „niūria diena“ savo valstijai.

Ketvirtadienį kalbėdama spaudos konferencijoje su kitais valstijos įstatymų leidėjais, S.Collins pareiškė, kad šis bjaurus išpuolis yra baisiausios masinės šaudynės Meine.

Vyksta plataus masto įtariamojo šaudymu paieška. Įvairių teisėsaugos institucijų pareigūnai ieško 40 metų Roberto Cardo, kuris kaltinamas aštuoniais nužudymais, pranešė policija.

R.Cardo ieško mažiausiai 80 Federalinio tyrimų biuro agentų, sakė S.Collins, be to, jo ieško įvairių kitų agentūrų, įskaitant ATF ir pakrančių apsaugos tarnybą, darbuotojai.

„Visi pasiryžę žudiką patraukti atsakomybėn“, – sakė ji.

Kreipdamasi į aukų šeimą Meino senatorė pripažino, kad „jokie žodžiai negali iki galo palengvinti šoko, skausmo ir pagrįsto pykčio, kurį jaučiate“. Vis dėlto ji sakė besitikinti, kad jie ras stiprybės iš visos šalies žmonių paramos.

Aiškėja daugiau detalių apie šaulį

Įtariamasis dėl masinių šaudynių Meino valstijoje šią vasarą, tarnaudamas karinėje bazėje, pasakojo, kad girdi balsus ir nori sužeisti kolegas karius, ir kelias savaites praleido ligoninėje, pranešė teisėsaugos pareigūnai CNN.

Tačiau įtariamojo giminaitis ir du buvę kolegos iš kariuomenės atsargos patikino CNN nežinoję, kad jis ilgą laiką turėtų kokių nors psichikos sveikatos problemų, nors vienas buvęs kolega prisiminė jį kaip įgudusį ir plataus profilio šaulį, kuris buvo vienas geriausių savo padalinyje.

40 metų Robertas R. Cardas II savo nerimą keliančius pareiškimus padarė būdamas Camp Smith mokymo bazėje Niujorke, sakė teisėsaugos pareigūnai. Vadovybė jį nukreipė į karinę ligoninę, kur jis kelias savaites buvo stebimas, pranešė jie.

Liepos mėn. kariuomenės rezervo pareigūnai pranešė apie R.Cardą dėl „neprognozuojamo elgesio“ ir jis buvo nuvežtas į netoliese esančią Kellerio kariuomenės bendruomenės ligoninę Jungtinių Valstijų karo akademijoje „medicininiam įvertinimui“, CNN teigė Nacionalinės gvardijos atstovas spaudai.

„Rūpindamasis savo saugumu, padalinys paprašė susisiekti su teisėsauga“, – sakė atstovas spaudai pulkininkas Richardas Goldenbergas. Jis nurodė, kad Niujorko valstijos policija sureagavo ir nuvežė R.Cardą į ligoninę.

Po to R.Cardas kelias savaites buvo stebimas ligoninėje, sakė teisėsaugos pareigūnai.

Jis taip pat grasino susprogdinti Nacionalinės gvardijos bazę Meine, anksčiau CNN informavo teisėsaugos pareigūnai.

R.Cardo svainė Katie O'Neill ketvirtadienį trumpame pokalbyje su CNN teigė, kad jis ilgą laiką neturėjo problemų su psichikos sveikata.

„Tai buvo ūmus epizodas. Jis tikrai toks nėra, – sakė K.O'Neill. – Jis nėra tas, kuris visą gyvenimą turėjo psichikos sveikatos problemų ar panašiai.“

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.