Lenkiją drebina šnipinėjimo skandalas: prietaisą rado A. Dudos automobilyje, akys krypsta į Rusiją

Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos automobilyje įmontuotą sekimo įrenginį galėjo įrengti Rusijos specialiosios tarnybos, spalio 27 d. pranešė Lenkijos leidinys „Rzeczpospolita“.

​Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos automobilyje įmontuotą sekimo įrenginį galėjo įrengti Rusijos specialiosios tarnybos, spalio 27 d. pranešė Lenkijos leidinys „Rzeczpospolita“.<br>Lrytas.lt koliažas.
​Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos automobilyje įmontuotą sekimo įrenginį galėjo įrengti Rusijos specialiosios tarnybos, spalio 27 d. pranešė Lenkijos leidinys „Rzeczpospolita“.<br>Lrytas.lt koliažas.
A. Duda.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
A. Duda.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
A. Dudos automobilis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Dudos automobilis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Duda.<br>EPA/ELTA nuotr.
A. Duda.<br>EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 28, 2023, 10:15 AM, atnaujinta Oct 28, 2023, 10:21 AM

Šios savaitės pradžioje vietos žiniasklaida pranešė, kad šią vasarą prezidento kortežui priklausančiame automobilyje buvo rastas GPS lokatorius. Lenkijos valstybės apsaugos tarnybos (SOP) pareigūnai mano, kad automobilis su sekikliu galėjo važinėtis kelis mėnesius iki jį aptinkant.

Manoma, kad transporto priemonė su GPS lokatoriumi greičiausiai važinėjosi ir birželio mėnesį vykusio A. Dudos vizito į Ukrainą metu.

Pranešimuose teigiama, kad automobilis priklausė prezidento konvojui, tačiau pats A. Duda juo nebuvo vežamas.

„Laimei, tai buvo ne pagrindinis prezidento automobilis, o vienas iš tų, kurie keliauja kolonoje, bet vis tiek tai neįsivaizduojama“, – sakė vienas iš partijos „Trečiasis kelias“ lyderių Szymon Holownia.

Ankstesniuose pranešimuose buvo skelbiama, kad sekimo įrenginį rado SOP, tačiau spalio 27 d. laikraštis „Rzeczpospolita“ pranešė, kad sekimo įrenginį rado pasieniečiai, kurie tikrino automobilį Katovicų-Piržovicų oro uoste.

Lenkijos nacionalinė prokuratūra tiria šį incidentą ir atsisakė pateikti daugiau detalių. 

„Informacijos apie vykstančius procesus jų labui neatskleidžiame“, – informavo Nacionalinės prokuratūros spaudos tarnyba.

Anot „Rzeczpospolita“, A. Dudos birželio mėnesio vizitas į Ukrainą sutapo su sekimo įrenginio aptikimu. Su SOP susiję šaltiniai „Rzeczpospolita“ teigė, kad kai kurie įkalčiai veda į rytus.

„Jei tyrimas patvirtina rytinę giją, vadinasi, ją įrengė, pavyzdžiui, rusai ir jų tarnybos. Jei tai būtų tiesa, turėtume itin pavojingą situaciją“, – sakė šaltinis.

Tuo metu buvęs :enkijos krašto apsaugos ministerijos vadovas Tomaszas Siemoniakas savo ruožtu pareiškė, kad „taip veikia Lenkijai priešiškos užsienio tarnybos, kurios nori žinoti, kur kas vairuoja, kur viskas, todėl situacija turėtų būti sprendžiama didžiausiu rimtumu“.

GPS lokatorius ne tik parodo automobilio maršrutą, bet ir leidžia nustatyti tikslią jo vietą ir, pavyzdžiui, suteikia galimybę užpulti jį dronu.

Kitas anoniminis šaltinis prezidento kanceliarijoje įvardijo kiek kitokią priežastį, kuri galėtų paaiškinti, kodėl buvo rastas GPS lokatorius. Šaltinis žurnalistams sakė, kad prieš daugelį metų vyriausybė įrengė sekimo prietaisus transporto priemonėse, kuriomis naudojosi žemesnio rango darbuotojai.

„Idėja buvo sutaupyti pinigų ir kontroliuoti automobilių naudojimą grynai darbo tikslais. Galbūt šiuo atveju tiesa pasirodys banali“, – sakė šaltinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.