Irane per metro žuvusios paauglės laidotuves suimta žymi teisininkė, Sacharovo premijos laureatė

Irano valdžios institucijos suėmė žinomą teisininkę ir žmogaus teisių gynėją, dalyvavusią paauglės, mirusios po neaiškaus incidento metro, laidotuvėse, pirmadienį pranešė jos vyras.

Nasrin Sotoudeh.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nasrin Sotoudeh.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2023, 11:42 AM

60 metų Nasrin Sotoudeh buvo suimta sekmadienį Teherane per septyniolikmetės Armitos Garawand laidotuves. Mergina mirė diena anksčiau po beveik mėnesį trukusios intensyviosios terapijos.

N. Sotoudeh, kuri 2012 metais buvo apdovanota Europos Parlamento Sacharovo premija už žmogaus teisių gynimo veiklą, pastaraisiais metais buvo kelis kartus suimta.

„Mano žmona buvo suimta per Armitos Garawand laidotuves kartu su kitais žmonėmis, – AFP sakė N. Sotoudeh vyras Reza Khandanas, teigdamas, kad suėmimo metu ji buvo „žiauriai sumušta“.

Paauglė spalio 1 dieną buvo nuvežta į Teherano ligoninę „Fajr“ po incidento metro, po kurio ją ištiko koma, tačiau nuomonės dėl to, kas jai nutiko, smarkiai skiriasi.

Ji mirė praėjus kiek daugiau nei metams po to, kai areštinėje mirė Mahsa Amini, taip pat jauna Irano kurdė, kurią moralės policija suėmė už tai, kad ji tariamai pažeidė griežtą Irano moterų aprangos kodeksą, o šis incidentas sukėlė masinius protestus.

Vietos naujienų agentūra „Fars“ teigė, kad N. Sotoudeh „buvo suimta ir perduota teisminėms institucijoms“ už tai, kad „nedėvėjo galvos apdangalo“ ir „trikdė visuomenės psichinį saugumą“.

Dengti kaklą ir galvą viešumoje moterims privaloma nuo 1983 metų, po islamo revoliucijos, kuri Irane įvyko 1979 metais.

Po kelis mėnesius trukusių demonstracijų, kurios kilo praėjusių metų rugsėjo mėnesį po M. Amini mirties areštinėje, moterys vis dažniau nesilaiko griežto islamo respublikos aprangos kodo. M. Amini anksčiau buvo suimta už tariamą aprangos kodekso pažeidimą.

Pati N. Sotoudeh buvo įkalinta 2018 metais, nes gynė moterį, suimtą už protestą prieš Irane privalomą dėvėti galvos apdangalą. Paskui 2019 metais ji buvo nuteista kalėti 12 metų dėl kaltinimų „korupcijos ir ištvirkimo skatinimu“.

Apie A. Garawand atvejį spalio 3 dieną pranešė kurdų teisių grupė „Hengaw“, kuri teigė, kad mergina buvo sunkiai sužeista per incidentą Teherano metro, kuriame dalyvavo Irano moralės policija.

Tačiau valdžios institucijos tvirtina, kad jai staiga nukrito kraujospūdis, ir neigia, kad įvyko kokie nors „fiziniai ar žodiniai susirėmimai“.

Per valstybinę televiziją transliuotame metro stebėjimo kamerų įraše matyti, kaip iš vagono išnešama akivaizdžiai sąmonę praradusi paauglė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.