Praėjus penkiems mėnesiams po rinkimų Juodkalnija turi naują vyriausybę

Antradienį, praėjus beveik penkiems mėnesiams po visuotinių rinkimų, Juodkalnijos įstatymų leidėjai balsavo už naują vyriausybę, remiamą prorusiško aljanso.

Juodkalnijos premjeras Milojkas Spajičius.<br>EPA-ELTA nuotr. 
Juodkalnijos premjeras Milojkas Spajičius.<br>EPA-ELTA nuotr. 
Juodkalnijos premjeras Milojkas Spajičius.<br>EPA-ELTA nuotr.
Juodkalnijos premjeras Milojkas Spajičius.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 31, 2023, 4:39 PM, atnaujinta Oct 31, 2023, 4:40 PM

Po visą naktį trukusių debatų maratono ministro pirmininko Milojko Spajičiaus vyriausybę palaikė 46 iš 66 balsavime dalyvavusių 81 vietos parlamento narių.

„Mūsų vizija yra Juodkalnija kaip Balkanų Šveicarija ir Europos Singapūras“, – prieš balsavimą įstatymų leidėjams sakė 36 metų M. Spajičius. Jo vadovaujama partija „Europa dabar“ nedidele persvara laimėjo birželį vykusius parlamento rinkimus, dėl partijų gausos derybos dėl koalicijos užtruko.

Į naująją koaliciją įeina prorusiškos ir proserbiškos partijos, tarp jų aljansas „Už Juodkalnijos ateitį“, jo lyderis Andrija Mandičius vėlai pirmadienį buvo išrinktas parlamento pirmininku. A. Mandičiaus aljansas nepripažįsta buvusios Serbijos Kosovo provincijos nepriklausomybės ir nepritaria tarptautinėms sankcijoms Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą. Pirmadienį prie parlamento prieš jo išrinkimą protestavo keli tūkstančiai žmonių.

Tuo metu Europos Sąjungos (ES) vadovė Ursula von der Leyen, išvykusi į kelionę po Vakarų Balkanus, skatino Podgoricą sutelkti dėmesį į suartėjimą su ES. Po susitikimo su prezidentu Jakovu Mijatovičiumi ji žurnalistams sakė, kad stojimo į ES kelyje „Juodkalnija yra pirmaujanti“ regione. „Dabar turėtume drauge įveikti paskutinę mylią ir pasiekti finišo liniją“, – sakė U. Von der Leyen.

Pasak J. Mijatovičiaus, perspektyva tapti ES nare iki 2030 m. yra „visiškai reali ir įmanoma“. Savo ruožtu U. Von der Leyen pabrėžė, kad „stojimo procesas grindžiamas nuopelnais (...) ne kalendoriumi“, o reformų įgyvendinimu.

2022 m. susikūrusi proeuropietiška partija „Europa dabar“ viliojo rinkėjus pažadu didinti atlyginimus ir pradėti reformas. Partija savo politinę ateitį siejo su jaunais rinkėjais ir naujais veidais šalies vadovybėje.

620 tūkst. gyventojų turinti Juodkalnija 2017 m. įstojo į NATO, o dėl narystės ES derasi nuo 2012-ųjų. Politinis nestabilumas ir institucinis paralyžius yra trukdžiai šalies kelyje į 27 valstybių bloką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.