Slovakijos vyriausybė atšaukė sustiprintą sienos su Vengrija apsaugą

Naujoji Slovakijos vyriausybė antradienį pareiškė, kad jos sprendimas sustiprinti sieną su Vengrija siekiant pažaboti migraciją yra vienkartinė, o ne nuolatinė priemonė, todėl kritikai ją apkaltino surengus reklaminį triuką.

Lenkijos ir Slovakijos pasienis.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Lenkijos ir Slovakijos pasienis.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-31 17:35

Praėjusią savaitę paskirta koalicinė vyriausybė tai paskelbė praėjus vos dienai, kai pareiškė, jog prie sienos dislokuoja šimtus policijos pareigūnų ir karių. „Šiuo vienkartiniu veiksmu buvo siekiama aiškiai parodyti, kad Slovakija nėra saugus prieglobstis migrantams, ypač žmonių kontrabandininkams“, – antradienį žurnalistams sakė vidaus reikalų ministras Matušas Šutajus Eštokas.

Buvęs užsienio reikalų ministras Miroslavas Wlachovskis socialinėje žiniasklaidoje kritikavo „didžiulį spektaklį (...) viešųjų ryšių politiką masėms“. Vyriausybės veiksmus kritikavo ir opozicijos lyderis Michalas Šimečka: „Dabartinis teatras pasienyje tik eikvoja mūsų šalies finansus ir žmogiškuosius pajėgumus“. „Tikriems sprendimams reikia politinės drąsos ir gebėjimo susitarti Europos Sąjungoje“, – pridūrė jis.

Pastaruoju metu Bratislava sulaukė vis daugiau migrantų ir prieglobsčio prašytojų, daugiausiai atvykstančių iš Serbijos per Vengriją ir traukiančių į turtingesnes Vakarų Europos šalis. Ministras pirmininkas Robertas Fico pirmadienį pareiškė, kad šiais metais Slovakija savo teritorijoje aptiko daugiau nei 46 tūkst. dokumentų neturinčių migrantų. Tačiau M. Šutajus Eštokas antradienį sakė, kad per vienkartinę akciją buvo sulaikytas „nulis“ migrantų.

Anksčiau šį mėnesį Slovakijos kaimynės Austrija, Čekija ir Lenkija, siekdamos pažaboti migraciją, įvedė patikras prie savo sienų su šia šalimi, jos buvo pratęstos iki lapkričio 2 dienos. Į tai reaguodama ankstesnė Slovakijos vyriausybė taip pat pradėjo patikrinimus prie Vengrijos sienos, tačiau buvęs ministras pirmininkas Ludovitas Odoras tuo metu irgi sakė, kad migracijai pažaboti „reikia Europos sprendimo dėl išorės sienų“.

Griežta retorika prieš pabėgėlius ir populistinėmis pažiūromis garsėjantis R. Fico perėmė premjero pareigas po praėjusį mėnesį vykusių visuotinių rinkimų, kuriuos laimėjo jo kairioji partija. „Smer-SD“ grupė sudarė koalicinę vyriausybę su kraštutinių dešiniųjų ir prorusiška SNS bei nuo „Smer“ atsiskyrusia „Hlas-SD“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.