Kinijos prezidentas Xi Jinpingas Pekine susitiks su Australijos premjeru A. Albanese

Kinijos lyderis Xi Jinpingas pirmadienį Pekine susitiks su Australijos ministru pirmininku Anthony Albanese, tai svarbus ženklas abiejų valstybių santykiuose po ilgus metus trukusios įtampos, sumažinusios prekybą milijardais dolerių.

A. Albanese.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Albanese.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2023, 8:42 AM

Pekinas yra didžiausias Kanberos prekybos partneris, tačiau santykiai smarkiai pašlijo 2020 m., kai tuometinė Australijos vyriausybė uždraudė Kinijos technologijų milžinei „Huawei“ sudaryti 5G sutartis ir ragino ištirti COVID-19 kilmę. Įsiutęs Pekinas įvedė baudžiamuosius tarifus daugybei Australijos prekių, pavyzdžiui, anglims, miežiams ir vynui, santykiai buvo įšaldyti. Tačiau pernai gegužę į valdžią atėjus A. Albanese, Kinija pakeitė kursą, panaikino daugumą apribojimų Australijos prekėms ir pareiškė norinti „sveikų ir stabilių“ ryšių.

Prieš pirmadienį Pekine įvyksiančias derybas A. Albanese, pirmasis daugiau nei per septynerius metus į Kiniją atvykęs Australijos lyderis, sakė įžvelgiantis „daug žadančių ženklų“, kad santykiai gerėja. Jis sakė laukiantis „konstruktyvios diskusijos“ su Xi Jinpingu, paminėjo pašalintas kelias kliūtis prekybai ir pridūrė, kad „Kinija yra svarbiausia mūsų prekybos partnerė“. Kinijai tenka 25 proc. Australijos eksporto, viena iš keturių darbo vietų Australijoje priklauso nuo prekybos, todėl tai yra svarbūs santykiai, sakė A. Albanese.

Vis dėlto Australijos ministras pirmininkas anksčiau pripažino, kad tarp dviejų šalių yra strateginių skirtumų. „Turime bendradarbiauti su Kinija, kur galime, nesutarti ten, kur privalome, ir ginti savo nacionalinius interesus“, – sakė jis pirmadienį.

Pekinas šiaušiasi dėl Australijos saugumo pakto su Jungtinėmis Valstijomis ir Didžiąja Britanija bei sprendimo įsigyti branduolinius povandeninius laivus siekiant atremti Kinijos karinę galią Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.