Iš Izraelio ministro – pareiškimas apie atominės bombos numetimą ant Gazos: politikas suspenduotas

Izraelio paveldo ministras Amichai Eliyahu buvo nušalintas nuo pareigų neribotam laikui po to, kai viename interviu pareiškė, kad branduolinės bombos numetimas ant Gazos Ruožo yra „viena iš galimybių“, sekmadienį pranešė vyriausybė.

B. Netanyahu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
B. Netanyahu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-07 11:09, atnaujinta 2023-11-07 11:28

„A.Eliyahu pareiškimai nepagrįsti tikrove“, – pareiškime „Twitter“ sakė ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu.

Izraelis ir jo kariuomenė „veikia pagal aukščiausius tarptautinės teisės standartus, kad išvengtų žalos nekaltiems žmonėms“, pridūrė premjeras.

Ultranacionalistinės Otzma Yehudit partijos narys A.Eliyahu anksčiau sekmadienį duodamas interviu radijui teigė, kad kadangi Gazos Ruože „nėra ne smogikų“, atominio ginklo panaudojimas prieš palestiniečių anklavą yra „viena iš galimybių“.

Vėliau A.Eliyahu bandė ištaisyti savo pareiškimą, sakydamas, kad „visiems protingiems žmonėms aišku“, jog jo nuoroda į branduolinius ginklus buvo „metafora“.

Opozicijos lyderis Yairas Lipidas paprašė nedelsiant atstatydinti A.Eliyahu ir pasmerkė „šokiruojantį ir beprotišką neatsakingo ministro pareiškimą“.

Manoma, kad Izraelis, turintis vieną galingiausių kariuomenių Artimuosiuose Rytuose, turi branduolinių ginklų, nors niekada viešai nėra atlikęs branduolinių bandymų.

B.Netanyahu vyriausybė buvo kritikuojama dėl Izraelio žvalgybos nesėkmių užkertant kelią netikėtiems palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuoliams, per kuriuos spalio 7 d. Izraelio teritorijoje žuvo daugiau kaip 1 400 žmonių. Vyriausybė taip pat buvo kritikuojama dėl nepakankamos paramos išpuolius išgyvenusiems asmenims.

Izraelio vyriausybė, keršydama už tai, įsakė „visiškai apsupti“ Gazos Ruožą, apribodama visas galimybes gauti maisto, vandens ir degalų šiame palestiniečių anklave, kurį kontroliuoja kovotojų grupuotė „Hamas“ ir kuriame gyvena 2,3 mln. žmonių.

Ji taip pat pradėjo antžeminį puolimą Gazos Ruože ir surengė tūkstančius antskrydžių prieš anklavą, per kuriuos, pasak „Hamas“ valdomos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos tarnybos, žuvo daugiau kaip 10 000 žmonių.

Per Izraelio puolimą taip pat buvo smogta keliems nekariniams taikiniams, įskaitant netoliese esančias pabėgėlių stovyklas ir greitosios pagalbos automobilių koloną, kuria, Izraelio teigimu, naudojosi „Hamas“.

Prieš Izraelio ir „Hamas“ karą ministro pirmininko B.Netanyahu koalicija, kuriai priklauso kelios kraštutinių dešiniųjų partijos ir kuri apibūdinama kaip dešinioji per visą Izraelio istoriją, susidūrė su didėjančiu visuomenės nepasitenkinimu dėl prieštaringai vertinamos teismų reformos, sukėlusios masinius protestus visoje šalyje.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.