Prancūzijos prezidentūra: Izraelis nedalyvaus Paryžiaus konferencijoje dėl pagalbos Gazai

Prancūzijos prezidentūra pranešė, kad Izraelio atstovai nedalyvaus ketvirtadienį Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono Paryžiuje organizuojamoje „humanitarinėje konferencijoje“ dėl pagalbos Gazai.

E. Macronas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
E. Macronas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2023, 4:50 PM

Tačiau, kaip kitos valstybės, Izraelis yra „suinteresuotas humanitarinės padėties Gazoje gerinimu“, – kalbėdamas su žurnalistais trečiadienį sakė prisistatyti nepanoręs E. Macrono kanceliarijos atstovas.

E. Macronas antradienį kalbėjo su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, kitas jųdviejų pokalbis numatytas konferencijai pasibaigus, pridūrė prezidentūros atstovas.

Prancūzijos vadovas antradienį taip pat kalbėjosi su Egipto prezidentu Abdeliu Fattah al-Sisi ir Kataro emyru šeichu Tamimu bin Hamad Al-Thani, nurodė prezidentūra.

Abi šalys vaidina svarbų vaidmenį siekiant užtikrinti, kad į Gazos Ruožą patektų daugiau humanitarinės pagalbos.

Po precedento neturinčių spalio 7 d. „Hamas“ išpuolių prieš Izraelį kilus kruviniausiam karui Gazos istorijoje, kovos nesiliauja jau daugiau nei mėnesį.

Spalio 7 d. „Hamas“ smogikai iš Gazos įsiveržė į Izraelį ir, kaip teigia Izraelio valdžia, nužudė daugiau nei 1 400 žmonių, pagrinde civilių, dar 240 asmenų paėmė įkaitais.

„Hamas“ kontroliuojama Gazos sveikatos apsaugos ministerija nurodo, kad per atsakomąją Izraelio karinę kampanija jau žuvo daugiau nei 10 500 žmonių, tarp jų daug vaikų.

Ketvirtadienio konferenciją dėl pagalbos Gazai paskubomis nuspręsta surengti lapkričio 10–11 d. Paryžiuje vyksiančio Taikos forumo, kurį kasmet organizuoja E. Macronas, kontekste.

Pastarosiomis savaitėmis vis dažniau prašoma padaryti humanitarines „pertraukas“ arba visai nutraukti ugnį, kad į Gazą galėtų patekti pagalba ir nebūtų prarasta viltis išlaisvinti įkaitus.

Prašymai paskelbti paliaubas pasigirdo, tarptautinei bendruomenės susirūpinus iš uždarytos teritorijos negalinčių pabėgti Gazos civilių likimu.

Bet Izraelis tvirtai vykdo savo puolimo kampaniją, siekdamas sunaikinti Palestinos smogikų grupuotę „Hamas“, Gazą valdančią nuo 2007 m.

B. Netanyahu yra pasakęs, kad kuras į Gazą nebus tiekiamas ir jokių paliaubų su „Hamas“ nebus, kol bus paleisti įkaitai.

JT skaičiavimu, iki metų pabaigos Gazos ir Vakarų Kranto gyventojams prireiks pagalbos, kurios dydis siekia 1,2 mlrd. JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.