Rusija paskleidė melą apie V. Zalužno „sąmokslą“ prieš V. Zelenskį: ragina neapsigauti

Rusija paleido ir „Telegram“ kanaluose aktyviai platina diplomatinį vaizdo įrašą, kuriame Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas tariamai kaltina prezidentą Volodymyrą Zelenskį rengiant pasikėsinimą į jo gyvybę ir skelbia apie valstybės perversmo pradžią, praneša naujienų agentūra UNIAN.

V. Zelenskis ir V. Zalužnas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis ir V. Zalužnas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2023, 10:24 AM

Nepaisant to, kad pats vaizdo įrašas padarytas gana kokybiškai, jame vis dėlto yra klaidų – „vyriausiojo vado“ lūpų judesių nesutapimas su kalba, „mirguliuojantis“ apšvietimas, taip pat, esą ne visai tikrąjį jo balsą atitinkantis V.Zalužno balsas.

Pranešama, kad klastotę jau perėmė kai kurie Ukrainos „Telegram“ kanalai, todėl ukrainiečiai raginami nepasiduoti rusų propagandai, kuri vykdo ne tiek tiesioginį, bet ir informacinį karą prieš Ukrainą.

Beje, tai ne vienintelė melagiena pastarosiomis dienomis sukurta apie V.Zalužną. Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas trečiadienį sureagavo į netikras žinias apie tariamą V,Zalužno „atsistatydinimą“.

„Dėl dar vieno informacijos nutekinimo iš vieno iš pavaduotojų. Kai kurie nesąžiningi politikai šiandien bando suskaldyti Ukrainos visuomenę – tai ne ką geriau nei tai, ką daro Rusijos propagandistai“, – R.Umerovas rašė socialiniame tinkle „Facebook“.

Ministras pažymėjo, kad informacinis karas yra sudedamoji Rusijos agresijos prieš Ukrainą dalis.

„Nereikėtų tapti jo pėstininkais, juolab padėjėjais. Šiandien kiekvienas šalies gyventojas turėtų sutelkti dėmesį į gynybos klausimus ir daryti viską, kad sustiprintų mūsų valstybę“, – ragino R.Umerovas.

Klastotė apie Zalužno „atsistatydinimą“

Lapkričio 7 d. liaudies deputatas iš „Europos solidarumo“ Volodymyras Arjevas, remdamasis „patikimu šaltiniu“, išplatino informaciją, kad R.Umerovas neva pateikė „teikimą Vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado štabui“ dėl V.Zalužno atleidimo. Jo pranešimą perėmė Rusijos kanalai. Vėliau V.Arjevas pareiškė, kad ankstesnį įrašą pašalina, nurodydamas „daug kitų šaltinių“, kurie, pasak jo, paneigia kito „šaltinio“ teiginius.

Vėliau Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas Serhijus Leščenka pavadino V.Arjevo paskleistus gandus dėl V.Zalužno atsistatydinimo „pavyzdžiu, kaip P.Porošenkos partija vykdo informacinį karą prieš savo valstybę“.

„Niekas nieko nepateikė, išskyrus tai, kad į P.Porošenkos bendražygio lūpas buvo įdėtas melas. Tačiau P.Porošenkos pavaduotojas ne tik meluoja, bet ir sąmoningai manipuliuoja, jis sako, kad teikimas buvo pateiktas bankui, kuris apskritai nėra įgaliotas jo svarstyti. O kai ši klastotė vėl numirs sava mirtimi, „Pohorotas meluos, kad savo informaciniu sabotažu išgelbėjo V.Zalužną“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.