Demaskuota Ukrainos konsulato darbuotoja, padėdavusi nelegaliems migrantams iš Pietų Azijos patekti į ES

Ukrainos saugumo tarnyba (UST), bendradarbiaudama su Nacionaline policija ir Užsienio reikalų ministerija, užblokavo nelegalios migracijos iš Pietų Azijos šalių į Europos Sąjungą kanalą. Nelegaliems migrantams pagalbą teikė Ukrainos konsulato darbuotoja.

Demaskuota Ukrainos konsulato darbuotoja, padėdavusi nelegaliems migrantams iš Pietų Azijos patekti į ES.<br>ZUMA Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Demaskuota Ukrainos konsulato darbuotoja, padėdavusi nelegaliems migrantams iš Pietų Azijos patekti į ES.<br>ZUMA Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2023, 11:33 AM

Tai ketvirtadienį pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis UST spaudos tarnyba.

Gautomis žiniomis, kompleksinės priemonės padėjo demaskuoti Ukrainos ambasados ​​vienoje iš Vidurinės Azijos šalių antrąją sekretorę konsuliniams ir administraciniams klausimams, kuri suorganizavo tarptautinį „maršrutą“.

Ji už pinigus siūlydavo kelių Pietų Azijos šalių piliečiams nelegaliai vykti tranzitu per Ukrainos teritoriją į Europos Sąjungą.

Šiuo tikslu pareigūnė įformindavo savo klientams vizas, leidžiančias atvykti į Ukrainą kaip šios šalies aukštųjų mokyklų studentams. Tokios „paslaugos“ kaina vienam nelegaliam migrantui siekė iki 3 tūkst. dolerių.

Į neteisėtą veiklą įtariamoji įtraukė du užsieniečius. Šie ieškodavo klientų, susitardavo su jais dėl „kelionės sąlygų“ ir perduodavo pinigus schemos organizatorei.

Ukrainos teisėsaugos pareigūnų duomenimis, nusikaltėlių „paslaugomis“ pasinaudojo iki 900 žmonių iš terorizmo rizikos šalių.

Pažymima, kad gautą „pelną“ konsulė išleido prabangiam nekilnojamajam turtui Kijevo centre ir Odesoje pirkti.

Kaip nustatė tyrėjai, pareigūnė valstybės tarnautojo priesaiką davė dar 1995 metais, baigusi institutą Maskvoje. Po to ji dirbo įvairiose valstybinėse įstaigose ir privačiose kompanijose Ukrainoje, o nuo 2007 metų – Užsienio reikalų ministerijoje.

Konsulei pareikštas įtarimas pagal Ukrainos baudžiamojo kodekso 332 str. 3 dalį (neteisėtas asmenų gabenimas per Ukrainos valstybinę sieną, įvykdytas organizuotos grupės). Jai gresia laisvės atėmimas iki 9 metų konfiskuojant turtą.

Be to, planuojama paskelbti tarptautinę jos bendrininkų sąrašą.

„Ukrainos užsienio reikalų ministerija visiškai netoleruoja korupcijos. Jei nustatomi atskirų darbuotojų korupcijos atvejai, jie sulaukia ir visada sulauks griežtos reakcijos ir bausmės“, – pareiškė žinybos spaudos tarnybos atstovai.

Įtariamoji jau atšaukta iš komandiruotės užsienyje. Sugriežtinta Ukrainos vizų išdavimo kontrolė visose diplomatinėse įstaigose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.