Taipėjus: į Taivano sąsiaurį įplaukė Kinijos lėktuvnešis „Shandong“

Taipėjus ketvirtadienį pranešė, kad Taivano sąsiauryje stebi Kinijos karinio jūrų laivyno junginį, vedamą lėktuvnešio „Shandong“.

Kinijos lėktuvnešis „Shandong“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinijos lėktuvnešis „Shandong“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-09 08:24

Pasak Taivano gynybos ministerijos, lėktuvnešis į sąsiaurį tarp salos ir žemyninės Kinijos įplaukė trečiadienio popietę ir judėjo „iš pietų į šiaurę palei vakarinę sąsiaurio vidurio linijos dalį“.

„Šiandien 8 val. (vietos, 2 val. Lietuvos laiku) jis toliau plaukė į šiaurę per šiaurinius vandenis“, – sakoma ministerijos pranešime. Jame priduriama, kad Taivano kariuomenė atidžiai stebi situaciją ir įsakė atitinkamoms pajėgoms reaguoti.

Praėjusį mėnesį į Ramųjį vandenyną per Baši sąsiaurį tarp Taivano ir Filipinų, Taipėjaus duomenimis, įplaukė dar vienas „Shandong“ vedamas junginys.

Rugsėjį „Shandong“ – vienas iš dviejų veikiančių Kinijos laivyno lėktuvnešių – buvo pastebėtas už maždaug 60 jūrmylių (110 kilometrų) į pietryčius nuo Taivano. Tada jis judėjo vakarinės Ramiojo vandenyno dalies link.

Pastaraisiais metais Kinija padidino karinį ir politinį spaudimą Taivanui. Pekinas laiko demokratiškai valdomą salą nuosava teritorija ir yra pažadėjęs ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Apie naujausius „Shandong“ manevrus pranešta po to, kai Kinija pareiškė, kad jos kariai „nuolat yra aukštoje parengtyje“, praėjusią savaitę Taivano sąsiauriu praplaukus JAV ir Kanados karo laivams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.