Australija priims klimato pabėgėlius iš Tuvalu

Klimato šiltėjimą patiriančios Tuvalu valstybės piliečiai turės teisę gyventi Australijoje, šis prieglobsčio pasiūlymas pateiktas penktadienį paskelbtame svarbiame Australijos ir Ramiojo vandenyno semiamos salų valstybės pakte.

Australija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Australija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2023, 12:29 PM

Abiejų valstybių ministrai pirmininkai Kausea Natano ir Anthony Albanese pasirašė sutartį, kad padėtų 11 tūkst. Tuvalu gyventojų kovoti su klimato kaita ir gauti prieglobstį, jei išsipildytų blogiausios prognozės.

Dėl kylančio jūros lygio Tuvalu yra viena pažeidžiamiausių pasaulio valstybių. Dvi iš devynių Tuvalu koralų salų jau beveik išnyko po bangomis, klimato mokslininkai baiminasi, kad per ateinančius 80 metų visas salynas taps netinkamas gyventi.

Pagal paktą Tuvalu piliečiai galės „gyventi, mokytis ir dirbti Australijoje“, atvykę gauti „išsilavinimą, sveikatos priežiūrą ir pagrindines pajamas bei paramą šeimai“. Abi šalys dar turės ratifikuoti paktą.

Pabėgėlių teisės ekspertė Jane McAdam apibūdino paktą kaip „novatorišką“. „Tai pirmasis susitarimas, skirtas konkrečiai su klimatu susijusiam mobilumui“, – naujienų agentūrai AFP sakė Naujojo Pietų Velso universiteto profesorė. „Dauguma žmonių nenori palikti savo namų, juos sieja labai stiprūs ryšiai su protėvių žeme ir jūra, tačiau tai siūlo išsigelbėjimą“, – sakė ji.

Siekiant išvengti žalingo „protų nutekėjimo“, iš pradžių į Australiją per metus galės persikelti iki 280 Tuvalu piliečių. Anksčiau ir Naujoji Zelandija yra svarsčiusi pasiūlyti Ramiojo vandenyno salų valstybėms „klimato vizas“, bet šios minties atsisakyta, kai salos tam pasipriešino, bijodamos masinės emigracijos dėl ekonominių priežasčių.

Pagal penktadienį paskelbtą susitarimą Australija taip pat įsipareigojo išleisti 16 mln. Australijos dolerių (10 mln. JAV dolerių) mažėjančių šalies pakrančių sutvirtinimui ir prarastos žemės susigrąžinimui. Drauge pripažįstama, kad veiksmų imtasi nepakankamai greitai, klimato kaitos poveikis jau jaučiamas.

A. Albanese sakė, kad Australija galėtų pasiūlyti panašius susitarimus ir kitoms kaimynėms Ramiajame vandenyne. Šis paktas greičiausiai bus laikomas svarbiu strateginiu Australijos, besivaržančios su Kinija ir siekiančios sustiprinti savo įtaką Ramiojo vandenyno regione, laimėjimu. Sutartis taip pat įpareigoja Australiją ginti Tuvalu stichinių nelaimių, pandemijų ir „karinės agresijos“ akivaizdoje. Tai suteikia Australijai galimybę pasisakyti dėl bet kokių gynybos paktų, kuriuos Tuvalu pasirašo su kitomis šalimis.

Australija buvo priblokšta, kai kaimyninės Saliamono Salos pasirašė gynybos paktą su Pekinu, leidusį dislokuoti salose Kinijos pajėgas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.