E. Macronas: Izraelis turi liautis žudęs vaikus ir moteris Gazos Ruože

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas paragino Izraelį nustoti žudyti moteris ir vaikus Gazos Ruože. Interviu BBC jis sakė, kad „tokiems bombardavimams nėra jokio pateisinimo“, ir pridūrė, kad paliaubos būtų naudingos Izraeliui.

E. Macronas.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
E. Macronas.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2023, 11:06 AM

Nors ir pripažįstame Izraelio teisę gintis, „raginame juos nutraukti šiuos bombardavimus“ Gazos Ruože, sakė jis. Kartu E.Macronas pabrėžė, kad Prancūzija „aiškiai smerkia“ teroristinius „Hamas“ veiksmus.

„Mes jaučiame Izraelio skausmą. Ir mes pritariame jų norui atsikratyti terorizmo. Mes žinome, ką terorizmas reiškia Prancūzijoje“, – sakė jis.

Prancūzijos prezidentas taip pat tikisi, kad prie jo raginimų nutraukti ugnį prisidės ir kiti lyderiai, įskaitant Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės lyderius.

E. Macronas pažymėjo, kad Paryžiuje vykusioje humanitarinės pagalbos konferencijoje, skirtoje karui Gazos Ruože, visų dalyvavusių vyriausybių ir agentūrų „aiški išvada“ buvo ta, kad „nėra kito sprendimo, kaip tik pirmiausia padaryti humanitarinę pertrauką ir pereiti prie paliaubų, kurios leistų apsaugoti visus civilius gyventojus, neturinčius nieko bendra su teroristais“.

Prancūzijos prezidentas pabrėžė, kad „nėra jokio pateisinimo tebesitęsiančiam civilių Gazos Ruožo gyventojų bombardavimui“.

„De facto šiandien bombarduojami civiliai gyventojai. Šie vaikai, moterys, pagyvenę žmonės yra bombarduojami ir žudomi. Todėl tam nėra jokio pagrindo ir jokio teisėtumo. Todėl raginame Izraelį liautis“, – kalbėjo E. Macronas.

„Mums visiems tai nepaprastai svarbu dėl mūsų principų, nes esame demokratinės šalys. Dėl paties Izraelio saugumo svarbu pripažinti, kad visos gyvybės yra svarbios“, – sakė jis.

E. Macronas pabrėžė, kad nesutinka, jog geriausias būdas Izraeliui „apsiginti yra plataus masto Gazos Ruožo bombardavimas“, ir pridūrė, kad tai sukeltų „pasipiktinimą ir blogus jausmus“ regione, o tai pratęstų konfliktą.

Prancūzijos prezidentas taip pat pridūrė, kad ne jo užduotis spręsti, ar buvo pažeista tarptautinė teisė.

„Aš nesu teisėjas. Esu valstybės vadovas“, – dėstė jis ir pridūrė, kad būtų neteisinga taip kritikuoti Izraelį praėjus vos mėnesiui po išpuolio prieš jį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo