Amsterdame dešimtys tūkstančių demonstrantų susirinko į „didžiausias visų laikų“ eitynes prieš klimato kaitą

Aplinkosaugos aktyvistė Greta Thunberg prisijungė prie dešimčių tūkstančių demonstrantų sekmadienį Amsterdame vykusiose „didžiausiose visų laikų“ eitynėse, kurių tikslas – likus 10 dienų iki nacionalinių rinkimų įtraukti klimato krizę į politinę darbotvarkę.

Amsterdamas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Amsterdamas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 12, 2023, 5:24 PM, atnaujinta Nov 13, 2023, 1:02 PM

Nešini plakatais demonstrantai susirinko į centrinę Amsterdamo aikštę ir leidosi žygiuoti gatvėmis.

Žygio organizatorių, tarp kurių būta tokių grupių kaip „Extinction Rebellion“, „Oxfam“ ir „Greenpeace“, atstovų, teigimu, eitynėse dalyvavo apie 70 000 žmonių ir šis renginys sumušė ankstesnius tokių žygių rekordus.

„Krizėms vis stiprėjant, o iki 2030 metų mūsų šalies numatytiems klimato tikslams pasiekti likus šešeriems metams, artėjantys rinkimai yra patys svarbiausi“, – sakoma bendrame protesto rengėjų pareiškime.

Apklausos rodo, kad rinkimai šiuo metu yra aklavietėje. Pagrindiniai konkurentai yra kadenciją baigiančio ministro pirmininko Marko Rutte's centro dešinioji partija ir nauja partija NSC, vadovaujama kovos su korupcija čempiono Pieterio Omtzigto.

Apklausų duomenimis, trečioje vietoje yra žaliųjų ir kairiųjų koalicija PvdA. Šiai partijai vadovauja buvęs Europos Komisijos sunkiasvoris Fransas Timmermansas, ES žaliojo kurso darbotvarkės architektas.

Apklausos rodo, kad pagrindinės rinkimų kampanijos temos yra Nyderlanduose besitęsianti būsto krizė, gyvenimo lygis ir imigracija.

Remiantis naujausia I&O tyrimų apklausa, klimato kaita rinkėjų nuomone užima penktąją vietą po būsto, sveikatos priežiūros, imigracijos ir skurdo.

Remiantis I&O tyrimų apklausa, klimato kaita dabar laikoma mažiau svarbia tema, nei buvo per paskutinius 2021 m. rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.