Daugiau nei 300 tūkst. afganų pabėgėlių jau paliko Pakistaną

Daugiau kaip 300 tūkst. pabėgėlių iš Afganistano jau paliko Pakistaną, šiam imantis griežtų priemonių prieš nelegalius imigrantus, antradienį pranešė pareigūnai.

Pakistaniečiai vykdė demonstraciją dėl priverstinio afganų iškeldinimo iš šalies.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Pakistaniečiai vykdė demonstraciją dėl priverstinio afganų iškeldinimo iš šalies.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-14 10:35

Praėjusį mėnesį Pakistanas paskelbė apie masinį dokumentų neturinčių arba nelegaliai atvykusių afganų pabėgėlių deportavimą, kurį kritikavo Vakarų šalių vyriausybės ir pasaulinės žmogaus teisių organizacijos.

Nuo to laiko iš šalies išvyko 305 462 afganų pabėgėliai, pranešė valdžios institucijos. Dauguma jų, 209 550, kirto sieną iš šiaurės vakarų Chaiber Pachtunkvos provincijos, sakė deportacijos procesą prižiūrintis aukšto rango pareigūnas Fazalas Rabis.

Dar 95 912 asmenų išvyko iš Pakistano per pietvakarinės Beludžistano provincijos sienos perėjimo punktus, sakė Kvetos komisaras Hamza Shafqatas.

Vyriausybės duomenimis, Pakistane gyvena apie 4,4 mln. afganų pabėgėlių, iš kurių 1,7 mln. neturi galiojančių dokumentų.

Pakistanas pareiškė, kad, nepaisant dabartinių deportacijų, padės į JAV perkelti 25 tūkst. afganų, kurie dirbo JAV karo Afganistane metu ir pabėgo iš savo šalies po Talibano įsigalėjimo.

Pakistanas nurodė afganams išvykti iš šalies po kelis mėnesius trukusios įtampos su Afganistaną valdančiu Talibanu dėl tarpvalstybinių išpuolių, kurių rengimu Islamabadas apkaltino islamistų kovotojus, veikiančius iš Afganistano pusės.

Apžvalgininkai mano, kad tokiu afganų išsiuntimu siekiama daryti spaudimą Talibanui, kad šis imtųsi veiksmų prieš kovotojus prie sienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.