E. Musko platformai X – dar daugiau neapykantą kurstančios kalbos tyrėjų kritikos

Neapykantą kurstančios kalbos tyrimus atliekantis Kovos su skaitmenine neapykanta centras (CCDH), kuriam Elono Musko socialinė platforma X jau yra pareiškusi ieškinį, pažėrė dar daugiau kritikos šio socialinio tinklo atžvilgiu.

E. Muskas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
E. Muskas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2023, 9:53 AM

Spalio pabaigoje ekspertai pranešė apie 200 socialiniame tinkle X paskelbtų su „Hamas“ išpuoliu Izraelyje ir karu Gazoje susijusių įrašų, kurie, kaip teigia tyrėjai, akivaizdžiai pažeidžia taisykles. CCDH antradienį pranešė, kad per savaitę buvo pašalinti vos keturi iš jų.

CCDH tinklaraštyje rašoma, kad minėtuose įrašuose, be kita ko, buvo skatinamas smurtas prieš žydus, palestiniečius ir musulmonus. Taip pat plito antisemitinės sąmokslo teorijos, buvo neigiamos arba menkinamos masinės nacių vykdytos žydų skerdynės.

X iš pradžių į organizacijos pareikštą kritiką neatsakė. Tačiau po kelių valandų platforma paskelbė tinklaraščio įrašą, kuriame aprašė, kaip elgiamasi su platformos taisyklių neatitinkančia medžiaga.

Platformos X įraše nurodoma, kad dėl neapykantą kurstančios kalbos veiksmų imtasi daugiau nei 320 000 įrašų atžvilgiu, daugiau nei 3 000 paskyrų buvo pašalinta. Dėl manipuliavimo medžiaga platformos komandoms teko įsikišti į daugiau nei 25 000 įrašų.

Pastarosiomis savaitėmis X gavo oficialų ES Komisijos prašymą laikytis naujojo ES skaitmeninių paslaugų įstatymo (DSA) reikalavimų.

Pagal DSA reikalavimus, skaitmeninės platformos privalo imtis griežtų priemonių užkirsti kelią nelegaliai medžiagai, tokiai, kaip neapykantą kurstančios kalbos ir neapykantos skatinimas internete.

Rugpjūtį E. Musko platforma pateikė CCDH ieškinį. Jame X kaltino grupę neteisėtai įvertinus platformos duomenis, kurių pagrindu buvo rengiamos ataskaitos apie veiksmus neapykantą skatinančios kalbos atžvilgiu.

Dėl to pasitraukus reklamos klientams bendrovei buvo padaryta žala.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.