Rusijos kariuomenės žingsnis gali sugriauti visą Pietų frontą – pakliuvo į situaciją be išeities

Pastaruoju metu daugelyje valstybinės Rusijos žiniasklaidos pasirodė pareiškimų, kad Rusijos kariuomenė „persigrupuoja“ pietuose, o tokia formuluotė iš tikrųjų yra atsitraukimo sinonimas.

Rusijos kareiviai Ukrainoje.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Rusijos kareiviai Ukrainoje.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareivis.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareivis.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Rusijos kareiviai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos kareiviai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareivis.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareivis.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 15, 2023, 7:27 AM, atnaujinta Nov 15, 2023, 8:16 AM

Kartu karinis ekspertas Sergejus Grabskis paaiškino, kodėl rusai iki paskutinio laikys fronto liniją pietuose ir kaip situaciją pakeis galimas dalies okupantų kariuomenės išvedimas, rašo unian.net.

„Priešo pajėgų ir priemonių konfigūracija rodo, kad jie desperatiškai bando išlaikyti šią fronto liniją. Todėl galbūt tai buvo bandymas patikrinti, ar nėra utėlių, pirmiausia jų vidiniuose resursuose“, – pažymėjo S. Grabskis.

Anot jo, karinis tikslingumas rodo, kad okupantai stengsis išlaikyti šias pozicijas tol, kol turės resursų: „Šiuo konkrečiu atveju negali būti nė kalbos apie pasitraukimą, nes tai sukels viso Pietų fronto žlugimą“.

Jis taip pat paaiškino, kad fronto griūtis šia kryptimi iš tikrųjų reiškia Krymo blokadą. Taip pat prielaidų sudarytų tam, kad Ukraina „gaus tiesiog fenomenalų kozirį savo jūrų prekybos plėtrai“.

„Kadangi Nikolajevo ir Chersono uostai, padengti Kinburno įstrižaine, yra papildomos galimybės plėstis, tai yra papildomi pinigai, tai yra galimybė Ukrainai vykdyti karines operacijas“, – sakė ekspertas.

Anot jo, Rusijos kareivių atsitraukimas net 10–20 km automatiškai padidina paveiktą zoną, „o į šią paveiktą zoną jau bus įtrauktos tokios vietos kaip Džankojus, kurį galės pasiekti Ukrainos gynybos pajėgų tolimojo nuotolio ginklai“.

Atitinkamai, Ukrainos ginkluotosios pajėgos smogs tiesiai į Krymą ir faktiškai blokuos Krymo sąsmauka.

Be to, pasak jo, Tokmako gynybos prasmė tiesiog bus prarasta, nes jei Krymas bus atkirstas šioje fronto atkarpoje, jo bus neįmanoma aprūpinti.

„Sausumos koridoriaus nutraukimas yra pagrindinė Ukrainos gynybos pajėgų užduotis Pietų fronte. Kad ir kur šis koridorius būtų perpjautas, jis kategoriškai pakeis situaciją mūšio lauke“, – sakė ekpertas.

Komentuodamas informaciją, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos pradėjo tankus perkelti į kairįjį krantą, ekspertas teigė, kad tai greičiausiai yra netiesa, nes tai nepraktiška.

„Šarvuotą kovos mašiną galiu suprasti kaip manevringą objektą, galintį padėti pėstininkų operacijoms. O tankas be garantuotos oro priedangos, kaip atskira kovinė transporto priemonė, turinti gana ribotą veiksmų algoritmą, vargu ar padės gynėjams ar vykdantiems kovines operacijas šiame sektoriuje. Ir 3–5 „Bradleys“ vaidintų daug didesnį vaidmenį, jei būtų dislokuoti šioje srityje, nei vienas tankas“, – pažymėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.